važna prometnica

Potpisan ugovor za izgradnju obilaznice Novog Vinodolskog

13.09.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Ugovor o izvođenju radova za izgradnju obilaznice Novog Vinodolskog, vrijedan 593 milijuna kuna, potpisali su u ponedjeljak predstavnici Hrvatskih autocesta i odabrane zajednice ponuditelja, koju čine tvrtke Kolektor CPG iz Slovenije i ICM SPA iz Italije

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i predstavnici zajednice ponuditelja – Kristijan Mugerli iz tvrtke Kolektor CPG i Giovanni Dolceta Capuzzo iz tvrtke CM SPA. Nakon potpisivanja ugovora započet će pripremni radovi, a rok završetka obilaznice je tri godine.

Novi Vinodolski jedna je od najprometnijih destinacija na Jadranskoj magistrali. Ljetne gužve često paraliziraju Novi Vinodolski, ali i promet magistralom koja prolazi kroz grad i razdvaja ga na dva dijela. Izgradnjom obilaznice riješit će se prometna zagušenja u Novom Vinodolskom koji već niz godina muče kako stanovnike Vinodola, tako i turiste.

Obilaznica će preusmjeriti tranzitni promet iz grada i značajno poboljšati kvalitetu života u Novom Vinodolskom. Nova dionica ujedno je sastavni dio buduće autoceste A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva i pozicijom se poklapa s lijevim kolnikom autoceste A7.

Ukupna duljina obilaznice iznosi 9,8 km, od toga 6,5 km po trasi buduće autoceste A7, a preostalih 3,3 km odnosi se na spojne ceste do Jadranske magistrale (D8). S obzirom na geografski položaj te teške reljefne i prirodne karakteristike, izgradnja ove dionice vrlo je zahtjevna. Na nepunih 10 kilometara izgradit će se znatan broj objekata, od kojih su značajniji tunel Zagori duljine 834 metara te vijadukt Ričina duljine 1062 metara.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se taj projekt dugo pripremao, s težnjom da se promet kroz Novi Vinodolski, naročito tijekom turističke sezone, izmjesti i da taj grad može normalno funkcionirati i razvijati se.

"To jest prva faza izgradnje autoceste od Križišća do Žute Lokve. Postoje dobre naznake da se u idućim godinama krene i s autocestom cijelom dionicom, kao i prema Dubrovniku", rekao je ministar Butković i dodao da HAC bilježi rekordni promet te da će se početi i s pripremom tog dijela.

Butković je još rekao da se sada u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj ulaže oko 25 milijarda kuna te da se promet pokazao kao jako učinkovit resor u povlačenju europskih sredstava i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.