ZAOŠTRAVANJE UVJETA

Posustalo kreditiranje tvrtki i građana u eurozoni na kraju 2022.

27.01.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Rast bankovnog kreditiranja tvrtki i građana u eurozoni u prosincu je posustao pod pritiskom viših kamatnih stopa koje prigušuju potražnju, pokazalo je u petak mjesečno izvješće Europske središnje banke (ECB).

U uvjetima skoka inflacije u dvoznamenkasto područje krajem prošle godine, ECB je poručio da ne kani popustiti s ciklusom podizanja kamatnih stopa budući da želi 'ohladiti' potražnju i prikočiti dugoročna inflacijska očekivanja.

U samo šest mjeseci banka je podigala ključne kamatne stope za 2,5 postotnih bodova, najviše u svojoj povijesti, podsjeća Reuters.

Bančini podaci pokazuju prve plodove strože monetarne politike budući da je kreditiranje tvrtki u prosincu poraslo za 6,3 posto, nakon 8,3-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Usporio je i rast kredita kućanstvima, na 3,8 posto, sa 4,1 posto u studenome, pokazuje mjesečni pregled ECB-a.

"Oštro posustajanje zaduživanja privatnog sektora u prosincu pokazuje da ECB-ovo oštro podizanje kamatnih stopa počinje donositi priželjkivani učinak”, rekao je ekonomist banke ING Bert Colijn.

"Sada svjedočimo naglom slabljenju (korporativnog) zaduživanja, što je zapravo više znak recesije", mišljenja je Colijn.

Mjesečno kreditiranje prema tvrtkama u minusu je 16 milijardi eura nakon minusa od četiri milijarde eura mjesec dana ranije.

Kod ciklusa podizanja kamatnih stopa treba proći i do 18 mjeseci da bi se vidio njihov utjecaj na gospodarstvo, tako da je vjerojatno daljnje usporavanje kreditiranja, pogotovo zato što ECB još nije završio s povećanjem kamata, nagađa Reuters.

ECB-ovi podaci pokazali su i sporiji rast monetarnog agregata M3, pokazatelja novca u opticaju u eurozoni koji se često smatra i pokazateljem budućeg rasta gospodarstva, na 4,1 posto u prosincu, sa 4,8 posto u studenome, pokazuju mjesečni podaci ECB-a.