Karstadt Kaufhoff

Posrnuli njemački lanac robnih kuća u zadnji čas našao kupca i spasio se

09.04.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Američki konzorcij na čelu investicijskom tvrtkom NDRC Equity Partners i njemački biznismen Bernd Beetz planiraju kupiti lanac robnih kuća u stečaju Galeria Karstadt Kaufhoff, rekli su u utorak upućeni izvori.

Vlasnik je lanca robnih kuća Signa Prime Selection, ogranak austrijske nekretninske grupe Signa koja je propala zbog podignutih kamatnih stopa i visokih troškova gradnje i cijena energije. Portfelj kompanije uključuje i nedovršeni Elbe Tower u Hamburgu i zgradu u kojoj se nalazi austrijski ustavni sud.

Vjerovnici Signa Primea prijavili su sanacijskom upravitelju Norbertu Abelu nepodmirena potraživanja od oko 12,8 milijardi eura, prema podacima od sredine ožujka, a on je priznao iznos od oko 5,9 milijardi eura.

Prema Abelovu prijedlogu, imovina bi trebala biti prodana u razdoblju od tri do pet godina kako bi se zaradilo na očekivanom rastu cijena nekretnina. Njemačka imovina Signa Primea nije stavljena pod izravnu kontrolu upravitelja iz poreznih razloga.

Njemački poslovni list Handelsblatt izvijestio je u utorak da je stečajni upravitelj njemačkog lanca robnih kuća Stefan Denkhaus razgovarao s dva zainteresirana kupca i izvijestio u ponedjeljak vjerovnike da će Karstadt biti prodan američkom konzorciju NRDC-u i Beetzu.

Ugovor bi trebao biti potpisan u utorak, a stečajni upravitelj predstavit će kupca javnosti u srijedu, izvijestio je Handelsblatt. Odbor vjerovnika vjerojatno će dati konačno zeleno svjetlo u svibnju, navodi se u izvješću.

Glasnogovornik stečajnog upravitelja odbio je komentirati izvješće. Karstadt bi tako, preko NRDC-a, trebao ponovo postati vlasništvo američkog investitora Richarda Bakera, nakon prodaje Signa grupi 2019. godine. Baker se specijalizirao za ulaganja u maloprodajne tvrtke i trenutno je vlasnik većinskog udjela u Hudson Bay Companyju (HBC) i and Saks Fifth Avenueu.

Beetz je pak nekada bio predsjednik nadzornog odbora Galerije, a obnašao je i dužnost izvršnog direktora proizvođača kozmetike Coty.

Oba potencijalna kupca namjeravaju nastaviti poslovati s Galerijom kao cjelinom, rekao je nedavno u razgovoru s novinarima Denkhaus.