POSMRTNI NAMET

Posmrtnine na udaru poreza, a ministar Marić tvrdi da to baš i nije tako

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 11:33
  • Objavljeno 07.12.2017 u 11:25
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Prema pisanju Večernjeg lista, na posmrtnine se neopravdano naplaćuje porez od 40 posto. Ministar financija Zdravko Marić tvrdi da to nije baš tako

Ako ste obitelj članice ili člana neke neprofitne udruge koja vam nakon smrti te članice ili člana želi pomoći određenim novčanim iznosom (posmrtninom), država će oporezovati, odnosno uzeti čak 40 posto tog iznosa jer ga smatra drugim dohotkom, piše Večernji list, pozivajući se na odredbu Zakona o porezu na dohodak kojom se reguliraju pomoći i potpore neprofitnih organizacija.

'Sad se postavlja i pitanje samog smisla posmrtnine jer u ovom slučaju ispada da se u trenucima nečije smrti gotovo pa podjednako pomaže i obitelji umrloga i državi. Uz to što je bešćutna, ovo je i nakaradna i tragikomična mjera', kazao im je član jedne udruge.

  • +23
  • +20

Ministar financija Zdravko Marić tvrdi da je isplata posmrtnina pojednostavljena

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio nam je kako odredba o 'posmrtinama' nije nikakva novost u njegovoj poreznoj reformi. On tvrdi da su takve isplate zapravo pojednostavljene, a korisnici došli u povoljniji položaj.

'Prije neprofitne udruge nikad nisu mogle isplaćivati novac članovima obitelji bez neke protučinidbe. Sada smo to promijenili i protučinidbe više ne mora biti. Drugi dohodak se oporezuje stopom od 24 posto, nije baš sve kako je u medijima navedeno', pojasnio je za tportal Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!