DRUGI MJESEC ZAREDOM

Poslovno ozračje u Njemačkoj dodatno pogoršano u studenome

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 14:32
  • Objavljeno 24.11.2020 u 14:32
tportal

Izvor: EPA / Autor: LUKAS BARTH-TUTTAS

Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u studenome drugi mjesec zaredom, izvijestio je u utorak institut Ifo, procijenivši da će najveće europsko gospodarstvo zbog koronamjera vjerojatno ponovo pasti u četvrtom kvartalu

Ifo-v indeks poslovnog ozračja skliznuo je tako na 90,7 bodova, s revidiranih 92,5 bodova u listopadu, mjesecu u kojem je prekinuto petomjesečno razdoblje njegova rasta.

“Neizvjesnost je u poslovnim krugovima pojačana. Drugi val koronavirusne zaraze prekinuo je oporavak njemačkog gospodarstva”, rekao je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

Glavni su razlog pada indeksa znatno pesimističnija očekivanja poslovnih čelnika za idućih šest mjeseci, no blago je pogoršana i njihova ocjena sadašnje situacije, napominju u institutu.

Istraživanje upućuje na zaključak da će se gospodarstvo vjerojatno smanjiti u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, rekao je Reutersu ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Pred kraj godine bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno će snažno pogoditi pad aktivnosti u uslužnom sektoru, dok bi proizvođači usmjereni izvozu mogli trpjeti zbog mjera zaključavanja u drugim zemljama.

Najnovija procjena za treći kvartal pokazuje djelomičan oporavak gospodarstva, unatoč rekordnom rastu, za 8,5 posto na tromjesečnoj razini, budući da je u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog pandemijskog vala, pao također nezapamćenih 9,8 posto.

Najveći pozitivan doprinos BDP-u pružila je u trećem kvartalu vanjska trgovina, uz skok izvoza za 18,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Uvoz je istodobno uvećan za 9,1 posto, pokazuje najnovije izvješće statističkog ureda Destatisa.

Podršku BDP-u pružila je i potrošnja kućanstava, koja je u trećem kvartalu poskočila za 10,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Rast državne potrošnje usporio je pak na 0,8 posto, nakon 2,2-postotnog povećanja u drugom tromjesečju.

Korporativna ulaganja u strojeve i opremu porasla su 16 posto dok su ulaganja u fiksni kapital u graditeljstvu pala za dva posto na kvartalnoj razini.

U usporedbi s prošlogodišnjim trećim kvartalom, njemačko se gospodarstvo smanjilo za četiri posto, pokazuju najnoviji podaci Destatisa, nešto blaže no što su statističari do sada procjenjivali. U drugom tromjesečju potonulo je 11,3 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!