ifo institut

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana unatoč problemima u bankarskom sektoru

27.03.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Poslovna klima u Njemačkoj poboljšana je u ožujku, odražavajući optimistične prognoze i bolje ocjene aktualnog poslovanja kompanija, unatoč previranjima u bankovnom sektoru, pokazalo je istraživanje instituta ifo, objavljeno u ponedjeljak.

Indeks poslovne klime porastao je u ožujku za 2,2 boda u odnosu na veljaču, na 93,3 boda, izvijestio je njemački institut.

Poboljšanje poslovnog raspoloženja, peti mjesec zaredom, odražava val optimizma u prognozama za iduće mjesece, koji se očitovao u skoku indeksa za 2,8 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači, na na 91,2 boda, najvišu razinu u najmanje godinu dana, navodi ifo.

Očekivanja menadžera u 9.000 kompanija koje je Ifo anketirao nisu pogoršana unatoč previranjima u bankovnom sektoru, vjerojatno zato što se do sada na udaru nije našla niti jedna njemačka banka, rekao je za Reuters voditelj ifovog odjela istraživanja Klaus Wohlrabe.

“Unatoč turbulencijama na financijskim tržištima, njemačko gospodarstvo počinje proljeće u dobrom raspoloženju”, rekao je Wohlrabe.

Menadžeri bolje ocjenjuju i aktualno poslovanje, što se očitovalo u rastu indeksa za 1,5 bodova u odnosu na veljaču, na 95,4 boda.

Njemačka vlada rekla je da bi se stanje u gospodarstvu trebalo poboljšati od proljeća, procijenivši da će aktivnost u ovoj godini porasti za 0,2 posto.

Analitičari pak upozoravaju na oprez. "Sve u svemu, poslovna klima počiva za sada samo na nadi", rekao je ekonomist Alexander Krueger iz banke Hauck Aufhaeuser Lampe. "Trenutno ništa ne signalizira istinski oporavak u 2023.", dodao je.