AKCIJSKA PRODAJA

Američka državna agencija našla kupca za dio imovine propalog SVB-a

27.03.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Američka državna agencija za osiguranje depozita (FDIC) izvijestila je da je prodala 72 milijardi dolara imovine propalog Silicon Valley Banka First Citizens BancSharesu uz 'popust' od 16,5 milijardi dolara.

Prema ugovoru, podružnica First–Citizens Bank & Trust Company preuzet će SVB-ovu imovinu vrijednu 110 milijardi dolara, depozite od 56 milijardi dolara i kredite od 72 milijarde dolara.

First Citizens ima oko 109 milijardi dolara imovine i depozite od 89,4 milijarde dolara, a dio SVB-ove imovine, vrijedne 72 milijarde dolara, kupit će uz 'popust' od 16,5 milijardi dolara, pokazuje FDIC-ovo izvješće.

"FDIC procjenjuje da je propast Silicon Valley Banka Fondu za osiguranje depozita (DIF) prouzročio trošak od približno 20 milijardi dolara. Točan iznos bit će utvrđen kada FDIC ukine stečajnu upravu", stoji u priopćenju.

Silicon Valley Bank Izvor: Profimedia / Autor: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

Nakon prodaje vrijednost SVB-ove imovine pod stečajnom upravom bit će smanjena na oko 90 milijardi dolara, dodao je regulator.

U odvojenom priopćenju naveli su da su transakcijom stekli prava na prihod od uvećane vrijednosti dionica First Citizens BancSharesa u visini do 500 milijuna dolara.

Od ponedjeljka, 17 bivših podružnica SVB-a počet će raditi kao Silicon Valley Bank, podružnica First Citizens Banka.