DAN PODUZETNIKA

Poslodavci traže skraćeni radni tjedan i listu neplatiša

  • Autor: O. I. Novokmet
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 15:37
  • Objavljeno 05.05.2009 u 14:48
Damir Polančec Damir Kuštrak Jure Radić

Damir Polančec Damir Kuštrak Jure Radić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Među ključnim problemima hrvatskog gospodarstva na Danu poduzetnika istaknuti su problemi likvidnosti i parafiskalnih nameta, a gospodarstvenici su izašli sa svojim prijedlozima za borbu protiv krize

Vladimir Ferdelji, predsjednik HUP-a CRO industrije kao mjeru poboljšanja likvidnosti predložio je objavljivanje mjesečne liste neplatiša, odnosno najvećih dužnika, među kojima su u najvećoj mjeri poduzeća u državnom vlasništvu.

Ferdelji je naglasio nužnost smanjenja parafisklanih nameta, po dinamici od 10 posto godišnje. Kazao je da se dosad od svih parafiskalnih nameta jedino smanjila naknada HGK.

Ponovno je aktualizirano pitanje skraćenja radnog tjedna, odnosno neradnog petka, koji bi država subvencionirala, što bi prema tvrdnjama poslodavaca bilo znatno jeftinije nego davanja za nezaposlene.

U diskusiju s poslodavcima se uključio ministar Damir Polančec ocijenivši ovu mjeru zanimljivom, no zatražio je od poslodavaca da razrade kriterije, kako se za subvencije ne bi prijavljivale tvrtke u kojima ne bi ni došlo do otpuštanja. Kaže da je tek prije nekoliko dana primio taj prijedlog od poduzetnika, koji će uskoro razmotriti.

Polančec je priznao probleme s plaćanjima Ine i HEP-a i rekao da se dogovaraju krediti kojima će se poboljšati njihova likvidnost. Očekuje da bi do kraja godine HEP trebao podmirivati svoje obveze u roku od 75 dana.

Prema Polančecu, Vlada je već poduzela ključne mjere za poboljšanje likvidnosti, provela je rebalans proračuna, a krajem svibnja će plasirati euro-obveznice u vrijednosti 750 milijuna eura. 'Optimistično vjerujem u upis svih državnih obveznica', izjavio je potpredsjednik Vlade.

Što se pak tiče ZAMP-a, Polančec kaže da se naknada glazbenicima ne može regulirati zakonom, jer je definirana ugovorom između ZAMP-a i hotelijera. Polančec tvrdi da je ZAMP spreman za smanjivanje naknada, da su zatražili od njega da koordinira razgovore između njih i hotelijera, pa vjeruje da će dogovor biti postignut.

Na pitanje moderatora Petra Štefanića o tome razmišlja li Vlada o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom, Polančec je kazao da  prema njihovim istraživanjima 'ne postoje znatne razlike u padu aktivnosti u maloprodaji u Hrvatskoj i zemalja u okruženju, što ne znači da nismo spremni modificirati zakon'. Drugim riječima, pad aktivnosti u maloprodaji posljedica je recesije, kao i u drugim zemljama, a ne Zakona o trgovini koji brani rad nedjeljom.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi