gospodarstvu se mora pomoći

Poslodavci poslali poruku Vladi: Osim ekonomskog prijeti nam širi društveni kolaps

25.11.2020 u 12:41

Bionic
Reading

'Sukladno najavama novih mjera prema kojima se predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata, HUP će danas poslati svoje nove prijedloge kompenzacijskih mjera Vladi RH kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati ovom odlukom Stožera', poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

'Ugostitelji su već i sada ozbiljno ugroženi ovom krizom, a njihove zalihe su u potpunosti iscrpljene i radi se o jednom od sektora koji je najviše pogođen utjecajem pandemije. Podsjećamo, HUP je u nekoliko navrata upozoravao da do novog lockdowna ne smije doći jer će njegove posljedice produbiti razmjere postojeće krize te smo predlagali da se umjesto zatvaranja kafića i restorana pribjegne nekim drugim metodama suzbijanja pandemije', ističu iz HUP-a.

'U HUP-u tražimo nastavak postojećih mjera uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do najmanje prvog svibnja sljedeće godine. Ugostitelji okupljeni u HUP-u traže i smanjenje PDV-a i moratorij na sve fiksne troškove s lokalne i županijske razine. U tom pogledu, ističemo dobar primjer grada Bjelovara i Rijeke koji su svoje ugostitelje oslobodili plaćanja najma. Sličnu bi mjeru trebalo poduzeti i za komunalnu naknadu i druge lokalne troškove. Svi zajedno moramo biti svjesni da se zatvaranjem objekata ugrožava ne samo i opstojnost gospodarstva nego su time ugrožena i brojna radna mjesta te nam prijeti osim ekonomskog i širi društveni kolaps', upzorili su iz HUP-a