traže se pogrebnici

Posao je siguran i dobro plaćen, ali ga u Zadru nitko ne želi raditi. Gradska tvrtka već godinama traži pogrebnike i grobare...

  • Autor: I.V.
  • Zadnja izmjena 20.05.2022 10:19
  • Objavljeno 20.05.2022 u 09:34
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Pusec/PIXSELL

Zadarska gradska tvrtka Nasadi godinama traži pogrebnike i grobare. Posao je to koji je dobro plaćen i siguran, stalno se za njega raspisuju natječaji, ali ga svi odbijaju raditi. U Zadru se zbog manjka pogrebnika pogrebi obavljaju isključivo ujutro

Tomislav Tomičić poslovođa je gradske pogrebne tvrtke Nasadi d.o.o., a kao pogrebnik radi trideset godina. Iako se navikao na prirodu svog posla, kaže da mu i dalje teško pada kad premine mlađa osoba. 'Možemo mi pričati što hoćemo, ali suze ti pođu', rekao je Tomislav, piše vijesti.hrt.hr.

Direktor Nasada Josip Krnčević ističe kako se unatoč činjenici da nema velikih uvjeta pri zapošljavanju na ovo radno mjesto nitko ne javlja na natječaje koje oni godinama raspisuju. 'Osnovna i srednja škola, vozač b ili c kategorije. Zaista nemamo velikih uvjeta za to radno mjesto', naglašava direktor ovog pogrebnog poduzeća. Pozvao je sve mlade dečke koji traže posao da se jave na njihov natječaj jer nude sigurnu plaću.

Mjesečna plaća za ovaj posao u tvrtki Nasadi iznosi između 6 i 7 tisuća kuna. Krnčević smatra da bi tu plaću trebalo malo dignuti da se privuče mlada radna snaga.

Zbog manjka radnika pokopi na zadarskom groblju obavljaju se samo u jutarnjim satima što posebice teško pada zaposlenim ljudima. No poslijepodnevni pokopi mogu se uvesti tek kad pogrebna poduzeća dobiju pojačanje u radnoj snazi.