GRAĐEVIANRSTVO

Rastu nove narudžbe i građevinski radovi, ali budućnost je neizvjesna

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 07.09.2018 09:07
  • Objavljeno 07.09.2018 u 09:07
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Vrijednost novih narudžbi građevinskih radova u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje veća je za 6,4 posto, dok je vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima porasla za 4,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Podaci statističkog zavoda odnose se za poslovne subjekte s 20 i više zaposlenih.

Od ukupne vrijednosti novih narudžbi koja je u prvom polugodištu iznosila 8,98 milijardi kuna, na zgrade se odnosi 4,58, a na ostale građevine 4,4 milijarde kuna.

Građevinski radovi u prvom su polugodištu bili ukupno vrijedni 10,5 milijardi kuna, od čega se gotovo sedam milijardi kuna odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 3,5 milijardi kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 58 posto izvedeno je na novogradnjama, a 42 posto su ostali radovi.

Podaci za drugo ovogodišnje tromjesečje pokazuju rast vrijednosti novih narudžbi građevinskih radova u odnosu na isti lanjsko razdoblje za 10,1 posto, na 4,87 milijardi kuna te rast vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima za 4,9 posto, na 4,04 milijarde kuna. Ukupna vrijednost tih radova - s vlastitim radnicima i podizvođačima, u tom je razdoblju iznosila 6,1 milijardu kuna.

  • +2

Građevinarstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocjenjuje da je rast građevinarstva i dalje krhak, dijelom i zbog neriješenih financijskih i poslovnih problema nekih građevinskih tvrtki potenciranih nedostatkom radnika potrebnih struka i zbog kolebljivog kretanja broja izdanih građevinskih dozvola koje naznačuju buduće poslove.

U HGK pritom podsjećaju da je u prvom polugodištu ove godine broj izdanih dozvola 3,9 posto niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!