politička odluka

Poljaci će uz izbore glasati i na referendumu o privatizaciji javnih tvrtki

11.08.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Poljaci će na referendumu, vjerojatno na dan parlamentarnih izbora, glasati o privatizaciji državnih tvrtki, objavio je čelnik vladajuće poljske stranke u petak

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) prvotno je rekla da želi održati referendum o migracijskom paktu Europske unije. Dio analitičara to je protumačio kao pokušaj mobiliziranja tvrde jezgre njihovih birača uoči parlamentarnih izbora 15. listopada koji mnogi smatraju najvažnijim od pada komunizma 1989. godine.

“Za nas je glas običnih Poljaka uvijek ključan”, rekao je čelnik PiS-a Jaroslaw Kaczynski u videoporuci na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

“Glas stranih političara, uključujući onih njemačkih, nije od ikakve važnosti”, dodao je.

Najavio je da će prvo pitanje na referendumu biti: “Podržavate li prodaju državnih tvrtki?”. 

PiS tvrdi da je glavna oporbena stranka Građanska platforma (PO), predvođena bivšim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, sluga stranih interesa, prvenstveno njemačkih. 

“Nijemci žele postaviti Tuska u Poljskoj kako bi rasprodao zajedničku imovinu, njegova pozadina to jasno pokazuje”, rekao je Kaczynski. 

PO odbacuje te kritike te optužuje vladu da dodjeljuje visoko plaćene poslove u javnim tvrtkama u zamjenu za odanost. 

“Ako PiS želi pitati o javnim tvrtkama na referendumu, onda bi Kaczynski trebao pitati Poljake podržavaju li i nepotizam, kronizam i krađu koja se trenutno odvija”, odgovorio je zastupnik PO-a Marcin Kierwinski za državni Polskie Radio 1. 

Polskie Radio 24 prenosi kako bi na referendumu trebalo biti četiri pitanja. 

Donji dom poljskog parlamenta razmatrat će zakonski okvir za organizaciju referenduma na sjednici 16. i 17. kolovoza.