lgbt prava

Policija pritvorila 50 osoba nakon Povorke ponosa u Istanbulu

25.06.2023 u 23:32

Bionic
Reading

Turska policija je pritvorila najmanje 50 osoba u nedjelju nakon što je zajednica LGBT osoba u Istanbulu održala svoju godišnju Povorku ponosa.

Vlada predvođena predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i njegovom Strankom pravde i razvoja (AKP) islamističkih korijena postrožila je svoju politiku prema slobodama osoba iz LGBTQ+ zajednice. Erdogan je nakon svoje pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora prošli mjesec optužio oporbene stranke da su "pro-LGBT".

Policija je u nedjelju blokirala pristup Aveniji Istiklal, tradicionalnoj ruti Povorke ponosa, kao i središnjem gradskom trgu Taksim. Okolne ceste su također zatvorene, a javni prijevoz u tom području je obustavljen.

Stotine ljudi sa zastavama duginih boja i transrodnog pokreta okupilo se u nedjelju poslijepodne u parku Mistik u četvrti Sisli.

Izvikivali su slogane dok su organizatori čitali priopćenje radi obilježavanja tjedna ponosa.

Policija je pritvorila više od 50 osoba nakon povorke, rekli su organizatori. Ured Amnesty Internationala u Turskoj je objavio da je najmanje jedna osoba zadobila ozljede glave dok je bila u pritvoru.

Organizatori su rekli da se Erdogan već okomio na njihovu zajednicu. "Ne prihvaćamo ovu mržnju i politiku odbijanja", stoji u priopćenju Istanbul LGBTI+ Pride Weeka.

Homoseksualnost nije zločin u Turskoj, no netrpeljivost prema njoj je široko rasprostranjena.

Guverner Istanbula Davut Gul je na Twitteru ovaj mjesec napisao da bilo kakva aktivnost koja ugrožava tradicionalnu obiteljsku strukturu neće biti dopuštena.