ŠUKER RADIO NA SVOJU RUKU

Polančec nije imao pojma da policija ide u škverove

IVAN ŠUKER DAMIR POLANČEC

IVAN ŠUKER DAMIR POLANČEC

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Financijska policija i danas je nastavila češljati sva brodogradilišta, osim Uljanika. Ovaj potez ministra financija Šukera dolio je ulje na ionako loše odnose između njega i resornog ministra Polančeca

Šuker je, naime, u provjeru poslovanja brodogradilišta krenuo bez da je njegov kolega Polančec za to znao. Jutarnji list neslužbeno doznaje iz vladinih kuloara da je Šukerova solo akcija jako razljutila Polančeca zbog čega je navodno protestirao i kod premijerke Kosor.

Financijsku policiju najviše zanimaju podaci o kretanju i trošenju proračunskog novca, kreditni ugovori s bankama, dakle pod kojim su se uvjetima brodogradilišta zaduživala, neplaćene obveze, ugovori s najvećim kooperantima i dobavljačima.

Zanimljivo je to da se od ove koordinirane akcije kontrole financijskog poslovanja škverova ograđuju i potencijalni kupci, premda su sami svojim izjavama o pronađenim enormnim dubiozama prvi posijali sumnju u netransparentnost i moguće skrivanje podataka.

Prvi je reagirao Danko Končar od kojeg je stiglo priopćenje da njegov tim nije imao problema, jer su sve informacije našli u sobi s podacima svakog brodogradilišta tijekom dubinske analize stanja. Na osnovi toga dobili su kompletnu i detaljnu sliku i ne očekuje naknadna iznenađenja.

I Blaž Buble, predstavnik Philipa Zeptera uvjerava kako ni u jednom trenutku nije insinuirao na mogućnost prikrivanja podataka uprava škverova.

Kaže kako od Vlade nisu dobili odgovor na ponudu da o preuzimanju Kraljevice pregovaraju kroz neposrednu nagodbu, a dodaje da će se tvrtka Zepter vjerojatno javiti u drugom krugu ako vlada ponudi povoljnije uvjete.

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević smatra kako je ova akcija budalaština koja se dogodila u pogrešno vrijeme. 'Nisam ja protiv kontrole, ali pitanje je zašto takve provjere nije bilo i d do sada s obzirom na to da je upravo ministarstvo financija potpisivalo silna jamstva za zaduženja škverova, kaže Matijašević i dodaje kako se najviše odgovora o kretanju novca krije u ugovorima s kooperantima i dobavljačima, čije bi poslovanje također trebalo temeljito pročešljati.

'Ako je točno, a i ja sam tako čuo, da o slanju financijske policije nije bio upoznat potpredsjednik Vlade, onda je to sve najobičnija farsa i najviše govori o samoj Vladi', kaže Matijašević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi