ROK ZA SANACIJU NELIKVIDNOSTI

Polančec demantirao Šukerov optimizam

06.06.2009 u 23:25

Bionic
Reading

Ministar financija Ivan Šuker najavio je da će državne tvrtke početi plaćati obaveze u zakonskom roku od srpnja, a neposredno iza njega ministar gospodarstva Damir Polančec da će to biti tek za šest mjeseci

ŠIBENIK - Problem plaćanja obveza u državnim tvrtkama riješit ćemo za mjesec dana, rekao je ministar financija Ivan Šuker u petak, odgovarajući na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku na žestoke kritike poduzetnika zbog nelikvidnosti koju, po njima, generiraju upravo državne tvrtke ne plaćajući svoje financijske obaveze, piše Novi list.

'Jeftiniji kapital poduzetnicima'

Po završetku skupa doneseni su i zaključi i preporuke u kojima je,između ostalog, navedeno da poslovne banke svoje programe i profiteprilagode poduzetništvu i to prije svega lakše dostupnim i jeftinijimkapitalom. Od kreatora gospodarske politike očekuju se dodatni naporikako bi se dala podrška hrvatskim izvoznicima u pronalaženju novihkupaca na tržištu EU-a, te na drugim brzorastućim tržištima.

Ta najava nije zadovoljila poduzetnike, pa su zatražili smjene direktora državnih firmi, te čak i zatvorske kazne za sve koji u zakonskom roku ne plaćaju račune.

Nakon što je Šuker napustio skup, u subotu je govorio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, koji je rok za sanaciju problema nelikvidnosti državnih poduzeća produljio sa srpnja na kraj ove godine. 'Nadam se da ćemo do kraja godine osigurati jednu od deset antirecesijskih mjera, a to je puna likvidnost javnih poduzeća i izvršavanje njihovih obaveza u roku od 60 dana', rekao je Polančec.

Dvojica ministara, očito nekoordinirani s obzirom da Polančec nije bio na službenom otvaranju savjetovanja, ponudila su tako medijima dva različita odgovora: Šuker je, dakle, rekao da će državne firme (HEP, HAC, HC...) od srpnja plaćati u roku od 60 dana, dok je Polančec ostvarenje rečene antirecesijske mjere prolongirao za kraj godine. A ni 60 dana nije posve sigurno.

'A ako to bude i 75 dana, vjerujte, bit će sjajno', rekao je Polančec najavivši da je sljedeći korak i osiguravanje pune likvidnosti HBOR-a. Idemo u pregovore sa Svjetskom bankom, nastavio je, o kreditnom aranžmanu za HBOR i vjerojatno izdavanje njihovih euro-obveznica. Na upit strahuje li od jeseni kada bi Hrvatska tek trebala osjetiti pravi udar krize, Polančec je rekao da nema razloga za katastrofične prognoze, te da se puno očekuje od ovogodišnje turističke sezone.

Polančec je okupljenim poduzetnicima poručio je kako je ove godine za mala i srednja poduzeća i obrtnike pripremljeno rekordnih 360 milijuna kuna koje će se dodijeljivati kroz pet programa, prilagođenih okolnostima.