LOŠE NAM SE PIŠE

Pola milijuna građana nema za režije

30.12.2010 u 10:12

Bionic
Reading

Već prošle godine istraživanje Eurobarometra pokazalo je kako 51 posto građana Hrvatske ima probleme s plaćanjem svojih računa. Pritom najmanje pola milijuna građana sa svojim prihodima uopće ne može platiti račune. Zbog krize ove godine situacija je zasigurno još lošija. Dokazuju to i podaci iz HEP-a s kraja listopada prema kojima kućanstva za struju duguju 329,27 milijuna kuna ili 20 posto više nego za isto razdoblje lani, piše Novi list

Najvećem komunalnom poduzeću u zemlji, Zagrebačkom holdingu, za komunalne usluge građani duguju stotine milijuna kuna, pa bi se iz primjera najvećeg grada dalo zaključiti kako dugovanja građana za komunalne usluge na razini zemlje premašuju milijardu kuna.

Međutim, građani koliko god imali problema s plaćanjem računa, svoje obaveze podmiruju, kako se može čuti iz komunalnih poduzeća i ostalih pružitelja usluga, najčešće u rokovima od 15 do 30 dana od dospijeća

S gospodarstvom, koje samo HEP-u za struju duguje 1,256 milijardi kuna, situacija je drugačija, pa dužnici s plaćanjem kasne prosječno tri mjeseca.

Energenti i voda su zadnje čega će se građani odreći u rezanju vlastitih kućnih budžeta. Hrvatski caritas je još lani zamijetio kako sve više građana traži njihovu pomoć upravo za plaćanje osnovnih troškova.

U ovoj godini situacija se dodatno pogoršala i sve više građana od caritasa traži novčanu pomoć za režijske troškove.

'Potražnja za takvom vrstom pomoći viša je 20 do 30 posto u odnosu na lani. Pritisak je velik', rekao je za Novi list Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske županije, dodajući kako Caritas daje novčanu pomoć isključivo za podmirivanje računa za struju, vodu i plin.