POZITIVAN TREND

Pokrivenost uvoza izvozom dostigla 57 posto

  • Autor: RBA/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.11.2010 11:48
  • Objavljeno 02.11.2010 u 11:13
izvoz

izvoz

Izvor: Corbis / Autor: William Caram

Statistički podaci za prvih devet mjeseci ukazuju na pozitivne trendove trendove u međunarodnoj robnoj razmjeni. Hrvatski je robni izvoz, iskazan u kunama, u prvih devet mjeseci ove godine povećan za 13,5 posto, uvoz smanjen za 3,6 posto, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 57,8 posto

Izvoz roba još uvijek je pod utjecajem oporavka razvijenih gospodarstava, posebno Europske unije koja je naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, ističe se u analizi Raiffeisen banke.

U rujnu je robni izvoz iznosio 763,3 milijuna eura, što je 14,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Osim oporavka inozemne potražnje, na rast izvoza utjecala je i niska prošlogodišnja baza s obzirom na to da je u rujnu prošle godine izvoz pao 24,5 posto godišnje. Na rast izvoza najviše je utjecao rast u prerađivačkom sektoru (+15,7 posto), gdje se ponovno ističe izvoz ostalih prijevoznih sredstava koji je porastao 52,6 posto.

No nakon tri uzastopna mjeseca rasta robnog uvoza, u rujnu je njegova vrijednost ponovno pala na godišnjoj razini. Vrijednost robnog uvoza u spomenutom je mjesecu iznosila 1,3 milijarde eura, što je 0,4 posto manje nego u rujnu 2009. godine.

Nastavak pada uvoza pokazuje da je oporavak domaće potražnje još uvijek daleko i ne može se očekivati bez porasta raspoloživog dohotka kućanstava bez obzira na kratkotrajne pozitivne učinke pozitivnih kretanja u turizmu.

S obzirom na pad uvoza, koeficijent pokrivenosti uvoza izvozom ponovno je porastao te iznosi gotovo 57 posto. Sukladno tome, deficit robne razmjene nakon kratkotrajnog prekida trenda pada u kolovozu, u rujnu je ponovno zabilježio godišnji pad (-14,7 posto).

Analitičari Raiffeisen banke u nastavku godine očekuju blage stope promjene uvoza. Izvoz roba i dalje bi trebao bilježiti rast na godišnjoj razini potaknut oporavkom inozemne potražnje, ali i pod utjecajem baznog učinka. Ovakva kretanja i dalje će pozitivno utjecati na tekući račun i BDP.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi