POPIJAČ UPOZORIO

Pojačati sustav potpora za male i srednje poduzetnike

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2011 08:41
  • Objavljeno 27.05.2011 u 15:41
đuro popijač

đuro popijač

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vlada kontinuirano ulaže u razvoj poduzetništva, što se jasno vidi iz činjenice da je tijekom godina u razvoj 326 poduzetničkih zona do sada uloženo 675 milijuna kuna bespovratnih potpora, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač otvarajući dvodnevno 15. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je u hotelskom naselju Solaris kod Šibenika okupilo oko 400 poduzetnika

Poduzetničke zone danas se prostiru na više od 200 tisuća hektara većinom državnog zemljišta čija vrijednost prelazi milijardu kuna, naglasio je ministar.

Osim toga u Hrvatskoj danas djeluju 22 razvojne agencije, 32 poduzetnička inkubatora, više od 40 poduzetničkih centara koji pružaju podršku obrtnicima i poduzetnicima.

Malo i srednje gospodarstvo u Hrvatskoj od 2001. do 2010. godine u neprestanom je porastu, te uvelike doprinosi zapošljavanju i popravku slike na tržištu rada, naglasio je ministar Popijač, dodavši kako je danas u Hrvatskoj oko 175 tisuća malih i srednjih poslovnih subjekata koji u ukupnoj hrvatskoj privredi ostvaruju 45 posto izvoza, te zapošljavaju 67 posto kadra na tržištu rada.

Uviđajući važnost ovog sektora država je od 2008. do 2010. za njegov razvoj osigurala 770 milijuna kuna potpora. No, držimo da taj sustav potpora još uvijek nije zadovoljavajući, te da ga treba dodatno pojačati, istaknuo je Popijač.

Vlada, dodao je, osjeća probleme s kojima se suočavaju mali i srednji gospodarski subjekti, koji se u najvećoj mjeri očituju kroz nemogućnost naplate potraživanja, velike troškove poslovanja, niz administrativnih prepreka, te sivu ekonomiju i neregistriranu djelatnost.

Govoreći o problemu naplate ministar Popijač je kazao kako ohrabruje što je u padu broj kratkoročnih ulazaka tvrtki u blokadu.

Država treba jačati poziciju vjerovnika, omogućiti brzu i efikasnu naplatu, te osigurati da se obveze izvršavaju pravovremeno i u potpunosti. To se, dakako, odnosi i na javna poduzeća, rekao je ističući kako su učinjeni veliki pomaci u naplati koja se u javnim tvrtkama sa prosječnih 72 dana krajem 2010. smanjila na 42 dana početkom 2011.

Posjetio je da je Ministarstvo 17. veljače donijelo operativni plan kojim je na raspolaganje poduzetnicima stavljeno oko 400 milijuna kuna

Hrvatska je još daleko od zadovoljavajuće situacije po pitanju tromosti administracije, no Vlada RH ulaže velike napore da se taj problem što prije riješi, kazao je Popijač.

Govoreći o radu na crno ustvrdio je kako će ovaj problem u velikoj mjeri riješiti novi Zakon o radu

Vlada je svjesna, kazao je, kako je velika količina sive ekonomije prisutna upravo u obrtničkom sektoru, te je to jedan od najvažnijih razloga gašenja mnogih obrta.

Ministar Popijač najavio je i nove fondove za gospodarsku suradnju države i privatnih investitora koji su u osnivanju, a omogućit će nove mogućnosti pristupa kapitalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi