DARUVAR GUBI PRUGU

Pogrebni ispraćaj za posljednji vlak

12.05.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Odlukom ministra prometa Božidara Kalmete privremeno će se obustaviti promet na pruzi Sirač – Daruvar – Pčelić do 'kapitalne sanacije', bez ikakve naznake kad bi do nje moglo i stvarno doći. Na kolodvoru u Daruvaru u nedjelju, 16. svibnja, Sindikat strojovođa Hrvatske (SSH) organizirat će pogrebni ispraćaj posljednjeg vlaka koji će proći kroz taj grad

'Dovest ćemo limenu glazbu. Imat ćemo elemente pogreba, ali i veselja. Pozvat ćemo sve Daruvarčane i lokalne političare. Još nismo sve isplanirali. Ispratit ćemo zadnji proljetni vlak i učiniti sve da svečano dočekamo i prvi jesenski vlak', kaže Dalibor Petrović, dopredsjednik SSH-a.

Od Sirača do Daruvara ima 11 kilometara pruge, a dalje do Pčelića još 44 kilometra. Čitava dionica u toliko je lošem stanju da vlaku treba čak dva sata da savlada svih 55 kilometara. Za sanaciju bi trebalo izdvojiti oko 250 milijuna kuna, koje Hrvatske željeznice trenutno nemaju.

'Mi ne govorimo o svih 55 kilometara, već o 11 kilometara do Daruvara. Za to se mora naći novca. Ne može se sve gledati kroz prosjek. Grad od 15.000 stanovnika ne može se uspoređivati s nekim selom. Ukidanjem pruge Daruvar će izgubiti željezničku vezu sa Zagrebom, ostat će odsječen', ističe Petrović.