PORAZNE BROJKE

Pogledajte koliko Hrvata si može priuštiti ljetovanje i koliko troše na odmoru

08.08.2022 u 20:00

Bionic
Reading

Od 11 i pol milijuna turista koji su ove godine posjetili Hrvatsku domaći su gosti ostvarili 1,6 milijuna dolazaka što je 8 posto više nego rekordne 2019. godine. No ipak, podaci istraživanja o odlasku na odmor hrvatskih građana koje je za RTL provela agencija Promocija plus pokazuju nešto drukčiju sliku Hrvatske

Dok cijeli svijet hrli u Hrvatsku, Hrvati očito nisu u mogućnosti otići uživati na godišnji odmor u svojoj zemlji. Naime, gotovo 60 posto (59,5 posto) stanovnika nisu bili, niti planiraju ići na odmor izvan svog mjesta.

Njih 37 i pol posto (37,4 posto) su bili ili planiraju otići, dok gotovo 3 posto (2,7 posto) još nisu sigurni.

Kada pogledamo iz koje regije će građani najmanje na put, onda je tu, razumljivo Dalmacija (67,3 posto), jer se njima dolazi pa nemaju niti potrebe nikud ići.

No, gotovo u istom postotku nigdje na odmor neće otputovati niti Slavonci - da nisu bili, niti planiraju ići, odgovorilo je njih čak 67 posto. Sjeverna Hrvatska je na oko 62 posto (62,3 posto) dok je najmanje onih koji ne idu nigdje u Zagrebu i okolici (41,6 posto).

  • +37
Kupači na jadranskim plažama Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Građani godišnji odmor svakako koriste, pa nas je u istraživanju zanimalo gdje su ga proveli: rezultati se poklapaju s onima da nisu putovali, pa ga je 62 posto (62,1 post) ispitanih provelo kod kuće. Na moru u hotelu, apartmanu ili kampu njih oko 15 posto (14,8 posto), 8,5 posto na moru u vlastitoj nekretnini, 6 posto kod prijatelja i rodbine (6,1 posto) i 4 posto (4,2 posto) izvan Hrvatske.

Sad i ono, za mnoge najvažnije: koliko se na odmoru potrošilo? Najviše je za ljetne gušte potrošilo je (13,1 posto) od dvije do tri tisuće kuna. Oko 10 posto (10,5 posto) je potrošilo do četiri tisuće kuna.

Oko deset posto ispitanih (10,3 posto) potrošilo od četiri do pet tisuća kuna. Kada je riječ o većim ciframa, pet posto domaćih turista potrošilo je od pet do 10 tisuća kuna.

Da su se mnogi ipak odmorili i o tome nisu marili ili se nisu željeli niti prisjetiti koliko su potrošili svjedoči da je najviše onih koji ne znaju ili nisu sigurni.