POTICANJE INVESTICIJA

Poduzetnicima još povoljniji krediti HBOR-a

15.02.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Vlada očekuje da mali i srednji poduzetnici pokrenu gospodarski oporavak ostvarenjem investicija od gotovo sedam milijardi kuna, u čemu će dobiti još snažniju potporu Hrvatske banke za obnovu i razvoj

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) predstavila je danas dva nova programa - Kreditiranje proizvodnje i IPA III C te objavila smanjenje kamatnih stopa za jedan postotni bod za osam postojećih programa.

'Smanjenje kamatnih stopa privremena je mjera i odnosi se na kredite koji će se odobriti u 2012. i to za cijeli rok otplate kredita, s tim da krediti odobreni u razdoblju od 1. siječnja 2012. do trenutka stupanja na snagu novih uvjeta kreditiranja također mogu biti sa sniženim kamatama, ako udovoljavaju važećim propisima o odobrenju potpora male vrijednosti', kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev

Snižene kamatne stope za jedan postotni bod uvedene su s ciljem poticanja novih investicija u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji te energetskoj učinkovitosti, zaštiti okoliša i obnovljivim izvorima energije

Kamate su snižene u osam kreditnih programa te sada u programima Gospodarstvo i Turizam iznose 1 posto, 3 posto i 5 posto, programima Poljoprivreda i ujednačeni razvoj, Otoci, Malo i srednje poduzetništvo te Pronalasci iznose 1 posto i 3 posto, u programu Početnici iznosi 3 posto, a u programu Zaštita okoliša 1 posto, 3 posto te EURIBOR plus 1 posto.

Prostor za sniženje kamatnih stopa HBOR je, kaže Kovačev, našao u dobrom radu, rezervama i smanjenju vlastite dobiti.

HBOR kreća i s programom Kreditiranje proizvodnje koji je namijenjen izvoznicima i proizvođačima, za kreditiranje obrtnih sredstava u proizvodnji, a sredstva se mogu upotrijebiti za podmirenje obveza prema dobavljačima, troškova zaposlenih, režijskih i drugih troškova. Krediti se po tom programu odobravaju u kunama, bez valutne klauzule, uz kamatnu stopu 4 posto godišnje, na rok od jedne godine, uz mogućnost obnavljanja, a provode se putem poslovnih banaka.

Novi program IPA III C namijenjen je povećanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz kreditiranje projekata kandidata programa za dodjelu bespovratnih sredstava iz pretpristupnog fonda EU-a IPA III C. Krediti će se odobravati uz godišnju kamatnu stopu od 2 posto, u kunama, ili u kunama uz valutnu klauzulu. Rok otplate je do pet godina, uključujući poček do godine dana, a provode se izravno ili putem poslovnih banaka.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar turizma Veljko Ostojić, obojica članovi Nadzornog odbora HBOR-a, ističu kako Vlada podržava ovakvu politiku HBOR-a putem koje se ostvaruje Vladina najava osiguranja najpovoljnijih kredita za poduzetništvo.

Krediti HBOR-a, po Marasovim riječima, trenutno su najpovoljniji u Hrvatskoj. Vladina želja je, ističe, stvoriti fond sredstava za razvoj poduzetništva kako bi se pomoglo ostvarenju rasta BDP-a u ovoj godini od 0,8 posto, na temelju 8 milijardi kuna novih ulaganja.

Najveću ulogu u tome imat će mali i srednji poduzetnici čiji pothvati mogu brzo dati rezultate, kaže Maras. Kako je rekao, HBOR-u će ove godine za kredite na raspolaganju biti 6,8 milijardi kuna, a predviđena je i njegova dokapitalizacija.

Ministar Ostojić vjeruje da će nove kreditne linije HBOR-a, uz postojeće, zajedno sa sniženom stopom PDV-a za turizam od početka 2013. godine, uz nultu stopu poreza na reinvestiranu dobit, smanjenje neporeznih nameta i snižavanje stope doprinosa, označiti početak novog investicijskog ciklusa u turizmu.

HBOR je prošle godine odobrio 1.534 kredita u ukupnom iznosu od 6,57 milijardi kuna, od čega se na izvoz i turizam odnosi 44 posto ukupnog iznosa, na gospodarstvo 30 posto, malo i srednje poduzetništvo 20 posto te infrastrukturu 6 posto.