TKO PREŽIVI, PREŽIVI

Poduzetnici protiv državnih potpora lošim poduzećima

13.09.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Domaći gospodarstvenici znatno su bolje informirani o zaštiti tržišnog natjecanja i ovlastima koje je AZTN dobio stupanjem novog zakona na snagu, pokazuje drugo istraživanje o informiranosti poduzetnika i drugih ciljnih skupina o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj

O boljoj informiranosti poduzetnika svjedoči to da je ove godine čak 49 posto ispitanika svjesno da ih prema novom zakonu AZTN može direktno kazniti ako djeluju protivno pravilima tržišnog natjecanja, za razliku od 37 posto upoznatih o tome prošle godine. Poduzetnici također više znaju o djelokrugu rada i poslovima koje obavlja Agencija.

U proteklih godinu dana naraslo je i povjerenje poduzetnika u rad regulatora na hrvatskom tržištu, ali ipak ne svih. Najviše je poraslo povjerenje u rad HANFA-e, ali je u isto vrijeme palo povjerenje u rad HNB-a. Komentirajući takve rezultate, Davor Huić, voditelj projekta Cro Compete, napomenuo je da u promjeni percepcije prema pojedinim regulatorima značajnu ulogu imaju i medijski napisi.

Zanimljivo je da su u odnosu na prošlu godinu ispitanici u poslovnom sektoru manje skloni davanju državnih potpora za poduzetnike u teškoćama. Čak tri četvrtine ispitanika smatra da nije opravdano davanje takvih potpora, što je za 10 postotnih poena više nego u prethodnom istraživanju. Jedini sektor za koji poslovna zajednica smatra da bi trebalo znatnije povećati subvencije jesu željeznice.

S druge strane, manje je onih koji smatraju da se država previše miješa u gospodarstvo (31 posto, za razliku od prošle godine, kada ih je bilo 41 posto).

'Iako je u uvjetima krize povjerenje u tržište dovedeno u pitanje, poduzetnici su svjesni da tržište ipak nema alternative', komentirala je rezultate Olgica Spevec, ravnateljica AZTN-a.

Spevec je najavila drugu međunarodnu konferencijuCro Compete koja će u sklopu projekta biti održana 28. rujna u Zagrebu. Konferencija će okupiti vodeće stručnjake s područja tržišnog natjecanja iz Hrvatske i Europe, a glavna tema bit će 'Ususret pristupanju Hrvatske EU i nakon njega'.

Na konferenciji će biti riječi o promjenama koje pristupanje EU donosi s aspekta tržišta i tržišnog natjecanja te o izazovima za poslovnu suradnju s državama regije nakon pristupanja.