TRULA JABUKA

Podravkaši na Malti osnovali tvrtku Apple

šestak, polančec, podravka

šestak, polančec, podravka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivica Barač

Trojica menadžera Podravke optuženih u takozvanoj aferi Spice, bivši predsjednik uprave i predsjednik Nadzornog odbora Darko Marinac, bivši predsjednik uprave Zdravko Šestak i bivši član uprave Saša Romac, osnovali su na Malti svoju tvrtku pod nazivom Apple

Iz krugova bliskih istrazi Večernji list doznaje da su menadžeri tvrtku osnovali gotovo u isto vrijeme kada je na Malti osnovana i Fima Ami, tvrtka čija je jedina svrha bila da se kod nje pohrane dionice Podravke. Riječ je o 10,6 posto dionica za koje se sumnja da ih je grupa Podravkinih menadžera, i to uz političko pokroviteljstvo bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, nastojala priskrbiti za svoj džep, a platiti novcem Podravke.

Budući da je tvrtka Apple osnovana na Malti u isto vrijeme kada i Fima Ami te da su je osnovali isti ljudi protiv kojih se zbog malverzacija u Podravki vodi kazneni postupak, a da je Apple nakon osnivanja u fazi 'mirovanja', u istrazi sumnjaju da je Apple trebala poslužiti za zadnju fazu operacije preuzimanja dionica Podravke.

Sumnja se, naime, da među prozvanim menadžerima postoji neka vrsta ugovora o konačnom preuzimanju spornih dionica putem Applea. Najvjerojatnije je bio plan da dionice budu u vlasništvu Fime Ami sve do trenutka kada se otplate, a onda bi se prebacile na Apple, dok bi se Fima Ami vjerojatno ugasila.

O tome zašto su trojica menadžera Podravke osnovala tvrtku Apple na Malti, i to u isto vrijeme kada je osnovna i Fima Ami, te je li joj svrha doista bila da se na nju prebace dionice nakon što se potpuno otplate, ništa ne znaju odvjetnici osumnjičenih u aferi Spice. Marinčev branitelj odvjetnik Veljko Miljević kaže da je siguran kako se tvrtka Apple ne spominje nigdje u 11.000 listova spisa, a da on s klijentom ne razgovara ni o čemu što je izvan optužbe. Da pojma nema o Appleu rekao je i Romčev branitelj odvjetnik Ivica Mazalin, dok je branitelj Šestaka odvjetnik Mate Matić rekao da je posrijedi uskočki predmet koji je tajna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi