SPORNA ODLUKA

Počivalšek: Oduzimanje dionica Mercatora nije povezano s međudržavnim odnosima Slovenije i Hrvatske

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2019 20:27
  • Objavljeno 18.12.2019 u 20:27
Zdravko Počivalšek

Zdravko Počivalšek

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Slovenski ministar gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu kako vjeruje da je je državna agencija za tržišno natjecanje (AIK) u slučaju privremenog oduzimanja dionica koje Agrokor ima u Mercatoru djelovala autonomno te postupila po zakonu

"Vjerujem da je AVK u vezi s neprijavljanjem koncentracije i izrečenom kaznom djelovala autonomno i u skladu s pravilima i slovenskim zakonima", kazao je u telefonskoj izjavi za slovenske medije Počivalšek.

Ministar pritom napominje da ne može komentirati konkretno ponašanje AVK-a u slučaju Agrokor, jer ni ministarstvo ni on kao ministar nisu upoznati s pojedinačnim slučajevima.

Počivalšek, koji trenutno boravi u posjetu Njemačkoj, branio se tako od sumnji da iza privremenog oduzimanja dionica Mercatora, kako bi AVK osigurala naplatu kazne od 53,9 milijuna eura, stoje vlada ili on osobno.

Slovenski ministar gospodarstva kaže i da se iz javno objavljene odluke AVK iščitava da je taj regulator prethodno pozvao Agrokor da prijavi koncentraciju sa slovenskom punionicom vode Costella iz 2016. godine. Kako se to nije dogodilo onda se regulator odlučio na izricanje prekršaja i kazne čiju isplatu želi osigurati odlukom o privremenoj zapljeni dionica Mercatora donesenom prije nekoliko dana.

"U Sloveniji se primjenjuje vladavina prava. Institucije, uključujući i regulatora za tržišno natjecanje, djeluju samostalno i neovisno. Slovenija ne odlučuje i neće odlučivati o prijenosu, niti ima utjecaja na prijenos Mercatora i njegovih ovisnih društava na Fortenova grupu. Svi želimo da se Agrokor restrukturira tako da Fortenova postane uspješna i omogući Mercatoru da raste i da se razvija", izjavio je Počivalšek.

Slovenski ministar gospodarstva tvrdi i kako cijeli slučaj nije povezan s međudržavnim odnosima Slovenije i Hrvatske. "Po mom mišljenju su odnosi između Slovenije i Hrvatske na gospodarskom području dobri. Povezuje nas mnogo dobrih projekata i prilika koje moramo zajedno iskoristiti. Na tome moramo raditi s obje strane granice", rekao je Počivalšek.

Slovenski mediji navode kako AVK-ovo privremeno oduzimanje dionica Mercatora od Agrokora još nije pravomoćno, a ako ga sud potvrdi trajalo bi do šest mjeseci, odnosno sve dok Agrokor ne plati izrečenu kaznu.

Kako navodi vladi blizak portal Siol.net, još prije dva mjeseca kružile su informacije da bi država morala osigurati tražbinu AVK-a prema Agrokoru tako da mu zabrani raspolaganje imovinom u Sloveniji (dionice Mercatora), budući da je koncern Agrokor de facto u stečaju i "nema imovine", što, kako tvrdi taj portal, znači "da te dionice ne bi mogle ući u Fortenova grupu".

Fortenova: Slovenija neutemeljeno otuđila Agrokorove dionice Mercatora

Fortenova grupa je danas objavila kako smatra da je odlukom slovenske regulatorne agencije AVK o privremenom oduzimanju dionica Mercatora "de facto počinjena eksproprijacija privatnog vlasništva Agrokora d.d., kojem su dionice Mercatora privremeno oduzete bez ikakve sudske odluke i bez valjanog zakonskog utemeljenja".

Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na "nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni" od 53,9 milijuna eura, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi, istaknuli su iz Fortenove u priopćenju.

Naime, zbog neprijavljivanja koncentracije kompanija Agrokor AG i Ardeya Global Ltd., AVK je u rujnu ove godine kaznio Agrokor s 53,9 milijuna eura. Na tu kaznu Agrokor se žalio.

Odlukom donesenom u ponedjeljak AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 posto udjela u Mercatoru kao sredstvo osiguranja za plaćanje te kazne.

Izvanredni povjerenik Agrokora i glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je da odluka AVK-a "gruba i namjerna zlouporaba zakona".

"Rješenje AVK-a je doneseno samo kako bi poslužilo za oduzimanje i otimanje dionica Mercatora i kako bi na taj način neizravno usporilo odnosno spriječilo prijenos imovine Mercatora iz Agrokora na Fortenova grupu", rekao je Peruško.

Dodao je da je AVK-ova odluka "samo priprema terena za oduzimanje privatnog vlasništva na temelju 'prometnog' zakona".

U Fortenovi tvrde i da je oduzimanje dionica Mercatora samo po sebi također uvelike nerazmjerno, budući da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna iznosi 53,9 milijuna eura.

Ističu i da je privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora donesena na temelju zakona o prekršajima, i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju primjerice kod prometnih prekršaja ili sličnih prekršaja koji su otkriveni in flagranti, a koje su počinili stranci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!