veliki problemi

Slovenski mediji: Zapljena dionica Mercatora 'jako komplicira' njegov prijenos na Fortenova grupu

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2019 13:52
  • Objavljeno 18.12.2019 u 13:52
Fabris Peruško, čelnik Fortenova grupe

Fabris Peruško, čelnik Fortenova grupe

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Globa koju je Agrokoru odredila slovenska agencija za tržišno natjecanje AVK i zapljena dionica Mercatora "jako će zakomplicirati" prijenos Mercatora na Fortenova grupu, piše u srijedu u svom on-line izdanju ljubljanski "Dnevnik"

AVK je Agrokoru u prekršajnom postupku izrekao globu od 53,9 milijuna eura, jer po njegovu mišljenju 2016. godine nije pravovremeno prijavio koncentraciju nakon što je preuzeo punionicu vode Costella. Agrokor se na to žalio, kao i na zapljenu dionica Mercatora koju je AVK odredio kao osiguranje plaćanja kazne.

AVK-ova odluka mogla bi jako zakomplicirati prijenos Mercatora na Fortenovu, navodi "Dnevnik" pozivajući se na neimenovane izvore "poznavatelja situacije".

List prenosi i pojašnjenje AVK-a, prema kojemu je Agrokor koncentraciju morao regulatoru prijaviti najkasnije u roku 30 dana nakon sklapanja ugovora što nije učinjeno.

"Budući da Agrokor unatoč pozivu nije prijavio koncentraciju tvrtki Agrokor AG i Ardeya Global ,AVK je postupak utvrđivanja pravilnosti koncentracije proveo po službenoj dužnosti", tumače u slovenskom regulatoru AVK.

Za prekršaj prekasne prijave koncentracije propisana je globa do visine 10 posto godišnjeg prometa tvrtke koja je dionik koncentracije zajedno s drugim poduzećima u grupi iz prijašnje poslovne godine.

U određivanju visine globe AVK je imala u vidu vrijeme kašnjenja prijave koncentracije, oblik krivnje, činjenicu da unatoč pozivu koncentracija nije prijavljena, zatim postupak pravne osobe i druge okolnosti u skladu sa zakonom. Kod odmjeravanja globe AVK je uvažio i to što je  kod prekršaja takve vrste potrebna tzv.  generalna prevencija, budući da su pravovremene prijave koncentracije bitne da se koncentracija djelotvorno analizira i presudi, navode u slovenskog agenciji, prenosi "Dnevnik".

Fortenova je pak danas priopćila kako smatra da je AVK neutemeljeno oduzeo privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije.

Odlukom donesenom u ponedjeljak AVK je oduzeo Agrokoru 69,57 posto udjela u Mercatoru. 

Agrokor takvu odluku AVK-a smatra potpuno neutemeljenom uz obrazloženje da je sve odluke vezane uz akviziciju donio i proveo Ivica Todorić, bez znanja ili sudjelovanja bilo kojeg drugog člana tadašnje Agrokorove uprave.

Odluka AVK-a po mišljenju Fortenove nije imala veze s Agrokorom d.d. već s Agrokorom AG iz Švicarske, koji nije pod kontrolom Agrokora d.d., već ga je na početku vodio isključivo Todorić, a od 2017. nadalje njime upravlja administrator/povjerenik kojeg je imenovao švicarski sud i koji je u listopadu 2019. u ime Agrokora AG na adresu AVK poslao obrazac o koncentraciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!