PROŠAO SAMO JEDAN ZAHTJEV

Grgić tražio posebnu reviziju poslovanja Belja, Zvijezde i Vupika

20.11.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Članice Agram grupe Dubravka Grgića tražile su od Uprava Belja, Zvijezde i Vupika, uoči glavnih skupština tih tvrtki, posebnu reviziju njihovog poslovanja s matičnom tvrtkom Agrokorom d.d. Njihov zahtjev prihvatila je samo Uprava Zvijezde

Otkako je aktiviran lex Agrokor najvećim se oponentom postupku izvanredne uprave i povjereniku Antom Ramljaku (ne računajući samoga Ivicu Todorića) pokazala Agram grupa Dubravka Grgića, piše Poslovni dnevnik.

Nekoliko tvrtki iz njegove grupacije je, slijedom financijskih aranžmana s Agrokorom iz vremena prije uvođenja izvanredne uprave, danas u top 10 dioničara, a najnoviji primjer dioničarskog aktivizma pokazali su u zahtjevima za provedbom posebne revizije u više kompanija koncerna, i to s naglaskom na vođenje poslova spram Agrokora d.d. kao najvećeg dioničara.

Naime, u sklopu sazivanja glavnih skupština članica koncerna Agrokor, koje će se izredati od 27. do 29. studenoga, Agram Invest i Euroherc osiguranje su u funkciji dioničara Zvijezde, Vupika i Belja zatražili da se posebnom revizijom secira poslovanje tih tvrtki s matičnim Agrokorom d.d.

Pritom su predložili da se za taj posao angažira Deloitte. Međutim, samo je Uprava Zvijezde za skupštinu predložila prihvaćanje odluke o imenovanju posebnog revizora. Pored toga, iz šest Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj burzi protekli su se tjedan očitovali i o Agramovim zahtjevima s početka mjeseca za dostavom i javnom objavom informacija o poslovanju. Iz Jamnice, Leda, Belja, Vupika, Zvijezde i PIK-a Vinkovci odgovoreno je da pravo na obaviještenost dioničari ostvaruju na glavnoj skupštini i putem objava na ZSE. 

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Na skorim skupštinama Agrokorovih društava dioničarima će se se na usvajanje dati financijska izvješća za 2016., a kako su veliki ispravci vrijednosti kod svih rezultirali iskazivanjem gubitka, na dnevnom redu su kod svih njih i odluke o pokriću gubitaka. Ledo, Jamnica i Zvijezda, koje su donedavno redovito poslovale s dobiti, lanjski će gubitak (Ledo 343,6 milijuna, Jamnica 335,9, a Zvijezda 125,04 mil. kuna) tako pokriti iz akumulirane zadržane dobiti.

Istodobno, 41,4 milijuna kuna minusa Belja, 51 mil. Vupika, 438 mil. Tiska, ili 211 mil kuna PIK-a Vinkovci pokrit će iz poslovanja budućih razdoblja. U svim kompanijama reviziju financijskih izvještaja i za ovu godinu će raditi PricewaterhouseCoopers, piše Poslovnni dnevnik.