TRI, DVA, JEDAN...

U novu godinu s eurom: U nedjelju u pogonu 70 posto bankomata

31.12.2022 u 22:51

Bionic
Reading

Nakon što večeras kazaljka otkuca ponoć na satu, Hrvati neće samo ući u novu 2023. godinu kao ostatak svijeta. Za Hrvate će nastupiti i dvije velike promjene o kojima se govori već mjesecima, a to su ulazak u Schengen i uvođenje eura.

Povodom uvođenja eura i ulaska u Schengen u prvim satima nove godine u Hrvatsku stiže i predsjednica Europske komisije s kojom će predstavnici Vlade posjetiti GP Breganu. Dočekat će ih slovenska predsjednica s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola. Potom će s Ursulom von der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića popiti kavu koju će platiti eurokovanicama.

Najavljeno je i da će se večeras pet minuta prije ponoći na graničnom prijelazu Bregana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović susresti sa slovenskom kolegicom, ministricom Sanjom Ajanović Hovnik.

Kada će svi bankomati ponovno raditi?

Iz Hrvatske udruge banaka doznaje se da bi od 1. 1. u pogonu trebalo biti 70 posto bankomata, dok će do 15. siječnja svih 4 000 bankomata biti ponovno aktivni.

Neke aplikacije već prekinule rad

U prekidu je rad aplikacija za mobilno bankarstvo Addiko i Raiffeisen banke, javlja N1.

Podsjetimo, HNB je upozorio da internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno tijekom ovog vikenda zbog čega neće biti moguće izvršavati online plaćanje.

Koji bankomati rade?

Plan prilagodbe predviđa da na današnji dan građanima Hrvatske na raspolaganju bude 1300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama. Sutra će biti aktivno njih 2700, a isplaćivat će isključivo eure.

HUB je objavio kartu s lokacijama aktivnih bankomata koju možete pogledati OVDJE.

Koliko vam dugo neće raditi kartice?

Zbog prelaska na euro mnoge bankarske funkcionalnosti bit će ograničene, prije svega u noći s 31. prosinca na 1. siječnja. U nekim bankama kartice neće funkcionirati satima, a u nekima tek nekoliko minuta. Koliko dugo neće raditi kartice u vašoj banci, možete provjeriti OVDJE.

Što donosi Schengen?

Uz slobodno kretanje građana i manje gužve u prometu, ulazak u Schengen olakšat će i pojeftiniti poslovanje gospodarstvenicima. Kamioni više neće morati čekati na granicama, što smanjuje trošak prijevoza roba. Građani koji su danas bili na GP Bregana vide i niz drugih pogodnosti.

Micanjem rampa s granica odlazi i 1034 granična policajca koji će biti preraspoređeni na nova radna mjesta. Neki od građana s kojima smo razgovarali strahuju da bi zbog toga mogle porasti brojke ilegalnih migracija, kojih je ove godine bilo 170 posto više nego u 2021. godini. Iz policije umiruju da bi zaštitu od ilegalnih migracija i ostalih oblika prekograničnog kriminala trebala ojačati veća nazočnost policajaca na cestama.