vrijedna investicija

Počeli 1,8 milijardi kuna vrijedni radovi na vodno-komunalnoj infrastrukturi Split-Solin

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2021 16:51
  • Objavljeno 01.02.2021 u 16:51
Otvorenje radova

Otvorenje radova

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

U Srinjinama su u ponedjeljak počeli radovi na vodno-komunalnoj infrastrukturi aglomeracije Split-Solin koji će stajati oko 1,8 milijarda kuna, a do kraja 2023. namjerava se izgraditi 124 kilometra odvodne i 64 kilomeatra vodoopskrbne mreže. Istodobno, u sklopu tog projekta, danas počeli su radovi na izgradnji 3,7 kilometara odvodne mreže na području Srinjina, što će, kako je rečeno, stajati oko 15 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je istaknuo kako je aglomeracija Split-Solin jedan od vitalnih infrastrukturnih projekata na području Splitsko-dalmatinske županije te je najavio uskoro radove diljem Hrvatske.

"Na razini cijele Hrvatske u sljedećem razdoblju trebali bi biti izvedeni radovi vrijedni oko 25 milijardi kuna", rekao je Ćorić, ističući kako je to veliki izazov za hrvatsku građevinsku operativu te za komunalne tvrtke koje će voditi te poslove.

"U idućem razdoblju sve intenzivnije svjedočit ćemo isplati sredstava komunalnim društvima u sufinanciranju ovih projekata", poručio je Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je da će se uskoro raspisati natječaj za nabavu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Split-Solin.

"Uskoro će izaći tender za javnu nabavu za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Stupe za potrebe 275.000 stanovnika, koji će u cijelosti zbrinuti otpadne vode na razini 97 posto priključenosti ukupne aglomeracije Split-Solin", rekao je Đuroković.

Direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta je objasnio kako će aglomeracijom Split-Solin, koja osim tih gradova obuhvaća i općine Podstranu, Klis i Dugopolje, biti riješen višedesetljetni problem odvodnje i vodoopskrbe na tom području.

"Ukupno će biti izgrađeno 124 kilometra kanalizacijske mreže, što je 95 posto priključenosti na odvodnju, te 64 kilometra vodoopskrbne mreže i stopu priključka na nju 99 posto. Također će biti izgrađeno 15 hidrofobnih stanica i 15 vodospremnika, 32 crpne stanice te produžetak ispusta od 4,2 kilometra od Stobreča prema Bračkom kanalu i nadogradnja prečistača drugog stupnja, a na Stupama ćemo zadovoljiti obveze koje smo preuzeli od Europske unije", objasnio je Šuta.

Po njegovim riječima, projektom aglomeracije Split-Solin bit će riješen i problem s poplavama na Poljičkoj cesti u Splitu tijekom obilnih kiša. Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Ćorić je potvrdio kako će se od 5. veljače ove godine početi realizirati interventni program potpore mikropoduzetnicima na potresom pogođenom području.

"Radi se o deset milijuna kuna bespovratnih sredstava kojim ćemo u prvoj fazi poduprijeti mikropoduzetnike da ili eventualno kupe ili poprave opremu koja je stradala tijekom potresa, a prijave za tu potporu počinju 5. veljače", rekao je Ćorić. Istaknuo je da će se tako dodijeliti oko 330 potpora

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!