MALIMA PREDNOST

Počela isplata štednih uloga u Obrtničkoj štednoj banci

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.11.2011 16:15
  • Objavljeno 08.11.2011 u 15:59
biznismen novac

biznismen novac

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Više od četiri tisuće komitenata Obrtničke štednje banke u prisilnoj likvidaciji dobilo je pozive o isplati štednih uloga u punom iznosu i to putem Centar banke, priopćeno je danas iz Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Iz HOK-a ističu da je to rezultat višemjesečnih nastojanja velikih deponenata da se spase štedni ulozi obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, kao i građana.

Naime, svih šest velikih deponenata odreklo se solidarno, prema potpisanim nagodbama, 75,9 posto svojih depozita u Obrtničkoj štednoj banci, što ukupno iznosi 34,4 milijuna kuna, a u cilju da se što je moguće u većoj mjeri zaštiti financijska imovina obrtnika - komitenata Obrtničke štedne banke u prisilnoj likvidaciji te omogući njihovo daljnje poslovanje.

U iznosu od 34,4 milijuna kuna, po podacima koje iznosi HOK, Zagrebačka županija sudjeluje sa 765,6 tisuća kuna, Obrtnička komora Zagreb s 1,4 milijuna kuna, Razvojna agencija Zagreb sa 1,5 milijuna kuna, HOK s 5,2 milijuna kuna, Udruženje obrtnika Grada Zagreba s 5,6 milijuna kuna te Grad Zagreb s 19,9 milijuna kuna.

Iz HOK-a ističu kako je odricanjem dijela depozita od strane velikih deponenata izbjegnut stečajni postupak nad Obrtničkom štednom bankom, a ujedno je od strane Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) prihvaćena ponuda Centar banke za kupnju imovine Obrtničke štedne banke u prisilnoj likvidaciji.

Rješenjem Hrvatske narodne banke od 22. prosinca 2010. Obrtničkoj štednoj banci oduzeto je odobrenje za rad i pokrenut postupak prisilne likvidacije te štedne banke.

Centar banka je početkom listopada izvijestila da je sredinom rujna potpisala ugovor s Obrtničkom štednom bankom u prislinoj likvidaciji o kupoprodaji imovine u iznosu od 47,5 milijuna kuna te da je potpisanim Ugovorom o agencijskim poslovima preuzela poslove platnog agenta za deponente Obrtničko štedne banke u prisilnoj likvidaciji.

Tada su iz Centar banke najavili i da će obavijest klijentima o početku isplate, na kućnu adresu, dostaviti Obrtnička štedna banka u prisilnoj likvidaciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi