JOSIP TICA

'Poanta rezanja je da ljude uvjerite da je kriza gotova'

08.01.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Gostujući u HTV-ovoj emisija Nulta točka, ekonomist Josip Tica rekao je da je on zagovornik rezova u javnom sektoru, odnosno nepopularnih mjera štednje koje se moraju naglo provesti

Na pitanje treba li ići u otpuštanja ako to opterećuje proračun iako pad kupovne moći vodi do pada BDP-a, ekonomist Josip Tica kaže:

'Biznis je kao kad boksate s vrećom, a ekonomija je kao kad boksate s boksačem koji vam vraća udarce. Tako, kad Vlada napravi rez na prihodovnoj strani, taj se potez njoj vrati, samo je pitanje u kojem je smjeru taj potez jači. Prije pet godina dao sam intervju u kojem sam rekao da treba odmah i maksimalno sve u startu srezati, nisam za mekanu politiku.

Svi se boje riješiti problem odmah i sad pa seljudima reže pet godina, konstantno i malo, zato su non-stop pod presijom i stvaraju se psihoze. Poantarezanjaje u tome da uvjerite ljude istog trenutka da je kriza gotova i da može biti samo bolje. Kad ih uvjerite da vam ekonomija drži vodu, ljudi će početi kupovati aute i graditi kuće i dizati kredite jer znaju da će biti bolje.'


'Ljudima se moraju stvoriti očekivanja da će im u budućnosti biti bolje nego sad. A to se može samo ako da ih uvjerite da su rezanjagotova', rekao je naglašavajući potrebu stvaranja optimistične klime koja će potaknuti potrošnju.

Smatra da niti jedan poduzetnik neće investirati ako zna da će mu se još pet godina pomalo rezati.