bolje javne usluge

Ploče će imati prvu pametnu 5G luku u Hrvatskoj

14.03.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Povodom početka projekta "Unaprjeđenje javnih usluga Lučke uprave Ploče putem implementacije 5G povezivosti", koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, u Pločama je u četvrtak organizirana uvodna konferencija projekta koji će omogućiti da Luka Ploče postane prva pametna 5G luka u Hrvatskoj

Kako je priopćeno iz Luke Ploče i tvrtke Markoje, riječ je o projektu koji Europska komisija sufinancira s gotovo milijun eura, a cilj mu je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku.

U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata, navodi se u priopćenju.

"Želimo strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama", poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče.

Po riječima Borisa Markoje, direktora i osnivača tvrtke Markoja, instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi.

Ovo je jedan od samo dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 milijuna eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda "5G za pametne zajednice". Projekt je započeo 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci, navodi se u priopćenju.