neslavna titula

Evo koja je najgora zračna luka na svijetu po izboru putnika

05.03.2024 u 07:57

Bionic
Reading

Zračna luka Charleroi, poznato odredište niskotarfinih zračnih kompanija zbog blizine Bruxellesa, najgori je svjetski aerodrom po ocjeni putnika, objavio je portal Business Financing.

Premda je od europske prijestolnice ova zračna luka službenog naziva Bruxelles South Charleroi udaljena 50 kilometara ili 45 minuta vožnje autobusom, na zlu je glasu među poslovnim putnicima zbog neorganiziranosti i kronične pretrpanosti, osobito na terminalu 1 (T1).

S katastrofalnom prosječnom ocjenom 1,2 na ljestvici do 10, Charleroi je ocijenjen nešto lošijom zračnom lukom od njemačke Berlin-Brandenburg i britanske Leeds-Bradford, prema analizi koju je na temelju recenzija putnika na Skytraxovoj platformi Airline Quality proveo Business Financing.

Zračna luka Noi Bai u Hanoju na prvom je mjestu s prosječnom ocjenom 6,8. Odraz je to rasta popularnosti Vijetnama kao destinacije za strana ulaganja u jeku kinesko-američkih napetosti.

"Terminali su iznimno čisti, a osoblje zračne luke vrlo ljubazno. Dostupan je odličan izbor hrane", napisao je jedan recenzent o zračnoj luci vijetnamske prijestolnice.

Singaporski aerodrom Changi na drugom je, a Hong Kong International na trećem mjestu. Radi se o zračnim lukama koje se redovito nalaze pri vrhu ljestvice putnika. 

Helsinški aerodrom je na petom mjestu, a budimpeštanski je sljedeći europski i zauzeo je 11. mjesto. Najbolje rangirani američki aerodrom je čikaški Midway koji se smjestio na devetnaestom mjestu.

U istraživanju su loše prošli i London Luton i London Stansted - oba poznata po tome što zahtijevaju čak i dulje putovanje do središta Londona nego što je vožnja od Charleroia do srca Bruxellesa.