DOGOVOR S MOL-om

Plinacro kupuje Inino skladište plina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 14:49
  • Objavljeno 29.01.2009 u 14:35
Plinovod

Plinovod

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Plinacro će za 514 milijuna kuna kupiti Inino skladište plina Okoli, odlučeno je danas na sjednici Vlade. Tim potezom počinje izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine

Novac za ovu investiciju namaknut će se kreditom za koji će država Plinacru izdati jamstva, piše Večernji list.

Osim odluke o kupnji skladišta plina, koje će uz ostalo, prema pretpostavci ministra gospodarstva Damira Polančeca, otvoriti mogućnost za gradnju još jednoga takvog objekta sada u 100-postotnom vlasništvu države, na Vladinoj sjednici dana je i suglasnost za ugovor o plinskom poslovanju po kojem se osniva i tvrtka za trgovanjem plinom.

Riječ je o kompaniji u kojoj će sa 20-postotnim udjelom vlasnici biti HEP, Prinacro, Petrokemija, Plinara Zagreb i država, a trebala bi osigurati prebacivanje plinskog poslovanja iz ruku Ine u ruke hrvatske države i tako, kako se nada naša izvršna vlast, osigurati domaću neovisnost plinskog poslovanja.

Na dnevnom redu sjednice Vlade bila je i izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima sa strateškim partnerom MOL-om u kompaniji Ini, gdje sada hrvatska Vlada drži 44 posto vlasničkog udjela. Sanader je poručio da Vlada ne namjerava mijenjati ili prodavati svoje dionice u Ini dok se ne steknu uvjeti za energetsku neovisnost

Među novostima u Ininu vrhu koje taj ugovor donosi jest povećanje broja članova nadzornog odbora sa sedam na devet, od čega će MOL imati pet predstavnika, hrvatska država tri, a radnici jednog. Pravo imenovanja predsjednika nadzornog odbora imat će Vlada. Promjene su i u upravi koju će od sada činiti šest članova, po trojica iz MOL-a i redova Vlade, a Mađari će imati pravo imenovati predsjednika.
Država će, prema izmjenama i dopunama Ugovora, moći imenovati izvršnog direktora naftne kompanije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi