NATJEČAJ ZA KONCESIJU

Pleso žele Amerikanci, Turci, Nijemci i Francuzi

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za koncesiju na Zračnoj luci Zagreb zainteresirani su američki Houston Airport System, francuska građevinska tvrtka Bouygues, münchenski aerodrom te turska građevinska tvrtka TAV

Prema informacijama Večernjeg lista, očekuje se da će sve te tvrtke predati svoje ponude za uzimanje Plesa u koncesiju, a to podrazumijeva gradnju novog putničkog terminala i upravljanje njime. Procijenjena je vrijednost te investicije oko 200 milijuna eura

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sredinom veljače objavilo je obavijest o namjeri davanja zagrebačkog aerodroma u koncesiju, a potencijalni koncesionari moraju do 4. travnja predati svoje zahtjeve za sudjelovanje na tom natječaju. Nakon toga ministarstvo će u drugi krug natječaja uzeti ponude koje zadovoljavaju tražene uvjete.

A najbitniji su uvjeti za ulazak u drugi krug da ponuđač ima iskustvo upravljanja zračnom lukom koja je u posljednje tri godine imala prosječno najmanje 10 milijuna putnika godišnje, zatim da ima iskustvo u gradnji i financiranju aerodroma vrijednih najmanje 150 milijuna eura u posljednjih 10 godina te da je u posljednje tri godine imao 150 milijuna eura vrijednosti kapitala i slobodan novčani tijek od 50 milijuna eura.

Ponuđač isto tako ne smije upravljati aerodromom koji je u krugu od 400 kilometara od zagrebačke zračne luke, a ne smije biti ni u vlasništvu države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi