POTPISAN UGOVOR

'Za tri godine vozit ćemo se jednim od najljepših i najdužih mostova u Europi'

23.04.2018 u 11:34

Bionic
Reading

U Dubrovniku je u ponedjeljak potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako izgradnjom Pelješkog mosta Hrvatska postaje jedinstvena.

'Rješavamo strateško pitanje povezivanja krajnjeg juga s ostatkom zemlje. Uz to, ovaj most bit će simbol prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji te simbol novog strateškog partnerstva Hrvatske i Kine. Most se gradi i s punim uvažavanjem susjedne države BiH. Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način, dopuštajući time sva prava koja ima BiH', rekao je Plenković.

Potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodao je kako je ponosan što je izvođač radova odabran na temelju transparentnog javnog natječaja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je iznimno ponosan što svjedoči ovom važnom danu, koji će zauvijek ostati upisan u povijesti ove županije i novije hrvatske povijesti. 'Za tri godine vozit ćemo se jednim od najljepših i najdužih mostova u Europi', rekao je Butković.

'Pelješki most jedan je od graditeljskih pothvata koji će obilježiti našu generaciju i naše vrijeme. Potpisivanjem ugovora okončan je jedan od najsloženijih i najvrjednijih postupaka ugovaranja koji smo imali u Hrvatskim cestama. Došli smo do ostvarenja ideje te je povezivanje juga Hrvatske posve izvjesno', izjavio je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

  • +3
Izjava premijera Andreja Plenkovića nakon potpisivanja ugovora za most Pelješac Izvor: Cropix / Autor: Nikša Duper

Naglasio je kako je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation renomirani izvođač s velikim iskustvom u mostogradnji. Škorić očekuje korektnu i profesionalnu suradnju s Kinezima.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je ovo veliki dan za županiju, ali i još veći dan za Hrvatsku.

  • +4
Pelješki most Izvor: Screenshot / Autor: HC.hr

'Pelješki most je najvažniji geostrateški povijesni hrvatski projekt. Bit će to snažan poticaj gospodarskom razvoju cijele županije, a posebno Pelješcu, Korčuli, Mljetu i Lastovu', naglasio je Dobroslavić.

Veleposlanik Narodne Republike Kine Hu Zhaoming smatra kako se izgradnjom Pelješkog mosta otvara nova stranica u gospodarskoj suradnji između dvije zemlje.

Podsjetimo, Hrvatske ceste dobile su tri ponude na natječaju za gradnju Pelješkog mosta i u siječnju ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija, po cijeni od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Početkom travnja je pak za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrana zajednica ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koji su za to dali ponudu u iznosu od 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).