SJEDNICA VLADE

Plenković obećao božićnice i zazvao dedramatizaciju

14.12.2016 u 13:55

  • +7

Vlada RH raspravljala o amandmanima na proračun za 2017.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Amandmani na državni proračun za 2017. godinu te pitanje isplate božićnica zaposlenima u javnim i državnim službama, glavne su teme današnje sjednice Vlade uoči sutrašnja izglasavanja proračuna u Saboru

'Iza nas je cjelovita porezna reforma, novi zakon o javnim nabavama, a pred nama je sutra usvajanje proračuna u Saboru i smatram da smo time u vrlo kratkom roku ispunili očekivanja', kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade te najavio da se dijalog sa sindikatima javnih i državnih službi nastavlja te da će božićnice javnim i državnim službenicima biti isplaćene do kraja godine


'U ponedjeljak ćemo imati sastanak sa Zajednicom hrvatskih županija te predstavnici gradova i općina, a cilj je da dogovorimo temeljen smjernice naše suradnje i da budemo svjesni prioriteta i važnih projektata', najavio je premijer, koji se po običaju osvrnuo i na neka aktualna zbivanja poput njegova posjetu Berlinu i sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te najnovijih tenzija u odnosima Hrvatske i Srbije.

'Razgovori sa saveznom kancelarkom bili su jako dobri. Dotaknuli smo i ključna pitanja za stabilnost Europe i suradnju Hrvatske i Njemačke u tom kontekstu. Najviše nas veže to da se politika može voditi i pobjeđivati na izborima bez populizma', ustvrdio je Plenković.


'Imamo očekivanja koja treba ispuniti'

'Hrvatska je jedna od onih članica koja zagovara proširenje EU na zemlje jugoistoka Europe. Drugi ne dijele tu ambiciju tako jasno kao i mi. Nama susjedne zemlje trebaju znati tko će se prvi založiti za proširenje', kazao je Plenković osvrćući se na povišene tenzije u odnosu sa Srbijom te se založio za smirivanje situacije.


Istkanuo je da je Hrvatska dala privolu na otvaranje dva poglavlja sa Srbijom - javnu nabavu i znanost, ali smo zadržali rezervu za poglavlje obrazovanja i kulture, dodao je premijer. 'Uputili smo jasnu poruku povjereniku koji je o tome izvijestio Srbiju. Hrvatska ima očekivanja koja Srbija treba ispuniti, osobito u pogledu obrazovanja srednjoškolskih i osnovnoškolskih udžbenika, uz jednostavan i konkretan angažma i očekujem da se dedramatiziraju izjave koje smo čuli jučer', poručio je Plenković.

Krenuvši dalje prema dnevnom redu Vlada je usvojila Prijedlog akcijskog plana provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine, koji je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić kazavši da je prijedlog usklađen sa Strategijom i uvjetima za korištenje fondova Europske unije unutar programa 'Učinkoviti ljudski potencijali'.

Mjere predviđene ovim akcijskim planom 'teške' su 880 milijuna kuna, od čega će Europska komisija sufinancirati 85 posto, kazao je Kovačić i istaknuo da usvajanje ovog akcijskog plana pokazuje snažnu opredijeljenost Vlade za nužnu provedbu reforme javne uprave što je, dometnuo je Plenković, bio i jedan od prioriteta izbornog programa.

Vlada u 2017. odobrila zapošljavanje 7.026 stranaca

Vladajući su uvojili i Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017. godinu, a Plenković je istaknuo dva bitna aspekta: 'Ispunjena je cijela kvota za ovu godinu i želja poslodavaca je da se ta kvota poveća. Ovogodišnjom kvotom izlazimo im u susret, a istodobno očekujemo da se oni koji su u Hrvatskoj nezaposleni zainteresiraju za neka od ovih očito deficitarnih radnih mjesta'.

Ministar rada Tomislav Ćorić iznio je kvotu od 7.026 dozvola. Riječ je o 1.800 produženja već izdanih dozvola, a 5.211 su dozvole za novo zapošljavanje u deset sektora. Također, u ukupnom je broju i 15 dozvola za sezonsko zapošljavanje, mahom u poljoprivredi i šumarstvu.


Odobrena kvota je gotovo tri put manja od 23.707 stranih radnika čije su zapošljavanje tražili poslodavci, ali i više nego dvostruko veća od ovogodišnje, koja je iznosila 3.115.

Kolega mu ministar branitelja Tomo Medved predstavio je prijedlog odluke o prijenosu prava upravljanja 12 stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo hrvatskih branitelja.Vlada je razmotrila i godišnje izvješće o radu Ureda za sprečavanje pranja novca za 2015. godinu prema kojemu je imao 464 otvorena predmeta sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizma, a analizrano je više od 8.000 transakcija u iznosu od 3,6 milijarde kuna.

Kostelić prvi put na sjednici Vlade

Prvi put na sjednici Vlade kao državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport sudjelovala je i Janica Kostelić te je podsjetila da je ovo prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske da je oformljeno samostalno tijelo državne uprave koje će se baviti samo sportom

Vlada je danas usvojila uredbu o unutarnjem ustrojstvu tog središnjeg ureda, koji će imati 44 službenika i namještenika, navela je Kostelić objasnivši da je povećanje broja zaposlenih u odnosu na onaj kada je sport bio sastavni dio ministarstva, potrebno zbog odjela za obavljanje općih i administrativnih poslova, a Plenković je poručio da Vlada traži adekvatni prostor za taj središnji ured.




Janica Kostelić Patrik Macek // PIXSELL

Vlada odobrila kredit Hrvatskim cestama od 80 milijuna eura

Vlada je dala odobrenje i jamstvo za zaduženje Hrvatskih cesta kod više banaka za investicijske projekte i podmirenje kreditnih obveza 'teško' 80 milijuna eura. Riječ je o kreditu Erste&Steiermaerkische Bank, Hrvatske poštanske banke, Privredne banke Zagreb, Societe Generale-Splitske banke i Zagrebačke banke na 10 godina uz tri godine počeka.

Novac će biti iskorišten za financiranje građenja i održavanja državnih cesta u iznosu 74,4 milijuna kuna te za podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini u iznosu 525,5 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da Hrvatskim cestama u ovoj godini na naplatu dolazi ukupno 1,84 milijarde kuna glavnice i kamata te je podsjetio da su se HC već zadužile u svibnju zbog podmirenja dijela tih obveza, a ovom se odlukom zatvara planski iznos zaduženja za ovu godinu.

U 2017. godini pak Hrvatskim cestama na naplatu dolazi 228,7 milijuna eura glavnice kredita i 51,8 milijuna eura kamata, od toga u prvom kvartalu 505,65 milijuna kuna odnosno oko 67,7 milijuna eura, pobrojao je Butković.

Uoči izglasavanja proračuna

Podsjetimo, prihodi državnog proračuna za 2017. godinu planirani su u iznosu od 121 milijardu i 600 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 128 milijardi i 400 milijuna kuna. Zastupnici su u Banske dvore poslali 132 amandmana i o njima će Vlada danas očitovati