DANAS U BANSKIM DVORIMA

Vlada odlučuje o amandmanima na proračun, božićnica upitna?

14.12.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Vlada će danas održati sjednicu na kojoj će se očitovati o amandmanima koje su zastupnici uputili na predloženi državni proračun, a očekuje se i očitovanje o tome hoće li i kada državnim i javnim službama biti isplaćena božićnica

Premijer Andrej Plenković okupit će u Banskim dvorima na sjednici svoje ministre i ministrice u poslijepodnevnim satima kako bi se Vlada očitovala o amandmanima koje su zastupnici uputili na predloženi državni proračun. Njegovi su prihodi planirani u iznosu od 121 milijardu i 600 milijuna kuna, s rashodima od128 milijardi i 400 milijuna kuna, a o njemu će Sabor odlučiti sutra, što je i krajnji ustavni rok za donošenje proračuna.

Vladi su zastupnici poslali 132 amandmana, a premda su najbrojniji oni SDP-ovi, pojedinačno su financijski najteži amandmani Ivana Lovrinovića iz Promijenimo Hrvatsku te SDP-ova Predraga Matića. Lovrinović, podsjetimo, traži da se 10 milijardi kuna s 'kapitalnog računa' HNB-a, na kojem se nalazi zadržana dobit središnje banke od njena osnivanja, isplati osnivaču i vlasniku HNB-a, odnosno Republici Hrvatskoj kao prihod od financijske imovine.

Matić pak traži da se sredstva za Ministarstvo branitelja povećaju za pet milijardi kuna, a da se za isti iznos smanji budžet Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade koji bi tako pao na samo 94,7 milijuna kuna. Naime, ispunila bi se time najava Ministarstva branitelja o novom braniteljskom zakonu dok najugroženiji sugrađani ionako imaju malo i nedovoljno za normalan život, a i bivša im je ministrica poručila 'nek' crknu', podsjetio je Matić.


Što se tiče Vladinih problema oko dogovora sa sindikatima javnih i državnih službi, ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu da je 700 milijuna kuna financijski prostor unutar kojeg se može postići dogovor sa sindikatima i da je Ministarstvo napravilo fleksibilan terminski plan zaduživanja za 2017. te čeka današnju odluku američkog Feda o visini ključne kamatne stope.

Naime, gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', Marić je najavio da će se Vlada na današnjoj sjednici vjerojatno očitovati o pregovorima sa sindikatima, ali i da sredstva za isplatu božićnica nisu planirana.

'Međutim, svjesni smo naših obveza ukoliko ne dođe do određenih dogovora. Ranije ove godine vrlo jasno sam rekao da smo morali pronaći ta sredstva jer ne želimo riskirati bilo kakve tužbe. Sjećamo se prošlih vremena. Taj prostor za iduću godinu iznosi 700 milijuna kuna i to smo jasno rekli i javnosti i sindikalnim predstavnicima. To je manevarski prostor unutar kojeg se možemo kretati.'