ODLIČAN ODAZIV

Plenković: Gotovo 24 tisuće građana upisalo trezorske zapise

16.11.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Do danas u 11 sati gotovo 24 tisuće građana upisalo je trezorske zapise te je uplaćeno 492 milijuna eura, rekao je u četvrtak na sjednici vlade premijer Andrej Plenković.

Iznoseći te podatke Ministarstva financija, Plenković je ustvrdio da oni pokazuju kako je država građanima ponudila način ulaganja povoljniji nego u poslovnim bankama.

"Riječ je o važnom projektu gdje smo kao vlada pokazali da godišnjim prinosom od 3,75 posto koji je viši od prinosa na godišnju obveznicu, nudimo građanima način da ulože svoj novac i iskažu povjerenje prema državi, njenim financijama i time dobiju boje uvjete nego što bi dobili na štednju u bilo kojoj od banaka u razdoblju od godinu dana", rekao je Plenković.

Prvi krug upisa "narodnih" trezorskih počeo je u ponedjeljak i traje do 20. studenoga u 11 sati. Ciljani nominalni iznos izdanja "narodnih" trezoraca je 440 milijuna eura, pa je tako taj ciljani iznos već premašen.

Pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj.  Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Plenković se osvrnuo se i na jučer objavljene jesenske prognoze Europske komisije prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo realno rasti po stopi od 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti 4 posto. Sljedeće godine, rast bi trebao usporiti na 2,5 posto, a 2025. ubrzati na 2,8 posto.

To je potvrda vladinih prognoza te snage i žilavosti hrvatskog gospodarstva, rekao je. 

Komentirajući stanje s afričkom svinjskom kugom, podsjetio je da za tu bolest nema lijeka ni cjepiva zbog čega su neophodna ograničenja i usmrćivanja životinja. Vlada je do sada, rekao je, usvojila programe pomoći ugroženim uzgajivačima vrijedne 32 milijuna eura, a u pripremi su dodatni programi vrijedni još 11 milijuna eura. Epidemija se smanjuje, a mjere su učinkovite, ustvrdio je.