UPRAVA PUNA OPTIMIZMA

Plan spašavanja Badela primakao se kraju

12.07.2011 u 13:24

Bionic
Reading

'Odlukom Vlade o dokapitalizaciji, plan za spašavanje Badela primakao se kraju', naglasila je Zvjezdana Blažić, predsjednica uprave Badela 1862 na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno vlasničko i financijsko restrukturiranje tvrtke te predstavljeni poslovni planovi za naredno razdoblje

Dugoočekivana odluka Vlade o pretvaranju dijela potraživanja u iznosu od 206,5 milijuna kuna u udjel u temeljnom kapitalu omogućit će vlasničko restrukturiranje Badela, što je pretpostavka za financijsko restrukturiranje i nastavak poslovne konsolidacije. 'Pretvaranjem potraživanja u ulog država će preuzeti 75 posto vlasništva', pojasnila je Blažić, dodajući da će se tako očistiti bilanca jer će se kratkoročne obveze svesti samo na obveze prema dobavljačima.

Nakon što skupština dioničara 20. kolovoza potvrdi odluku od dokapitalizaciji, uz prethodno smanjenje temeljnog kapitala, uslijedit će i financijsko restrukturiranje. 'S bankama već imamo dogovorena pisma namjere o reprogramu dugoročnih kredita', potvrdila je Blažić.

U sklopu financijskog restrukturiranja planira se i prodaja nekretnina koje nisu u funkciji poslovanja, čime će se osloboditi kapital za ulaganja u postojeće kapacitete. Prema riječima predsjednice uprave, prioriteti su ulaganja u vinarije Benkovac i Daruvar, a značajna sredstva potrebna su za prilagodbu standardima Europske unije.

Uprava se pohvalila i dobrim poslovnim rezultatima. 'Pozitivni trendovi iz prvog tromjesečja nastavili su se u drugom tromjesečju', izvijestio je Srđan Oreb, ističući rast prihoda od 29 posto i značajan porast tržišnih udjela.

'Za prvih pet mjeseci rezultati su značajno bolji i u operativnoj i u čistoj dobiti', otkrio je Oreb, najavljujući ostvarenje plana godišnjih prihoda od 420 milijuna kuna i dobiti od osam milijuna kuna