ZNAJU S NOVCEM

Plaće top svjetskih bankara lani porasle gotovo osam posto

13.07.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Plaće šefova najvećih svjetskih banaka porasle su lani 7,6 posto, čak 15 puta više nego godinu prije, na u prosjeku 13,2 milijuna dolara

Ipak, europski bankari kaskaju za svojim američkim kolegama jer imaju gotovo upola manja primanja što je pokazala analiza plaća u tvrtkama prema Equilar i Financial Timesu 20 najbolje plaćenih međunarodnih bankarskih šefova u Europi, Americi, Kanadi i Australiji.

Na čelu je i dalje Jamie Dimon iz JP Morgana čiji je paket skočio za 36 posto na 27,6 milijuna dolara, a u stopu ga prati Lloyd Blankfein iz Goldman Sachsa

Zaradom od 27,6 milijuna dolara Jamie Dimon iz JP Morgana upisao se na vrh liste top šest američkih bankara uz kolege iz Goldman Sachsa, Citija, Wells Farga, Bank of Americe i Morgan Stanleya. Za plaće i bonuse prosječno su prošle godine primili 20,7 milijuna dolara dok su istodobno njihove europske kolege na čelnim pozicijama 11 vodećih banaka zaradile, u prosjeku, oko 10,4 milijuna dolara

Izdašne kompenzacije

Takve su brojke pripisuju jednokratnoj dodjeli dionica za nagradu novom šefu Standard Chartereda, Credit Suissea i Barclay'sa čime se kompenzirao njihov prelazak na novi posao. Plaća europskih bankara prošle godine prosječno je rasla za 9,6 posto, piše Financial Times.

U 2014. paketi bankarskih plaća prosječno su rasli svega 0,5 posto u 20 banaka.

Bill Smead iz Smead Capitala sa sjedištem u Seattleu misli kako se plaće u industriji čine visokima s obzirom na općenito niske prihode kapitala, ali se složio kako su šefovi, pa uključujući i najbolje plaćenog Jamieja Dimona zaslužili svoje nagrade jer pomažu svojim bankama prilagoditi niske kamatne stope strožem regulatornom okruženju.

Iako su američke banke patile od usporavanja trgovanja u četvrtom kvartalu, zarade su im bolje od europskih.

Uvjetna nagrada

Tako je za Dimonovo povećanje paketa podiglo ruku čak 92 posto dioničara JP Morgana, a njihovo povjerenje morat će opravdati ispunjavanjem zacrtanih trogodišnjih ciljeva kako bi mu svota bila isplaćena u cijelosti.


Drugi najbolje plaćeni bankar svijeta ostaje Lloyd Blankfein, šef Goldman Sachsa koji je zaradio 23,4 milijuna dolara, unatoč tome što mu je lani plaća srezana za četiri posto, što je na godišnjoj skupštini podržalo 66 posto ulagača.

Najveću povišicu lani je dobio Mike Corbat, prvi čovjek Citigroupa. Njemu je plaća porasla čak 31 posto, na 16,5 milijuna dolara. No ta odluka nije prošlo glatko i protivila joj se trećina dioničara te banke prije godišnje skupštine. Njegova plaća je pak lani bila 14 posto veća nego 2013., a valja spomenuti kako mu je 2014. bila srezana zbog problema na koje je ukazao te godine proveden stres test.

Samokritični Thiam

U top pet najbolje plaćenih šefova banaka ugurala su se i dva Europljanina, novi šef Standard Charteda Bill Winters, kojemu je pripao paket od 22,4 milijuna dolara te novi čelnik Credit Suissea Tidjane Thiam s plaćom od 21,1 milijun dolara.

Wintersov paket uključuje i kompenzaciju za prelazak na novo radno mjesto od 10 milijuna dolara.


Iako će ove godine dobiti 8,4 milijuna dolara, što je daleko manje nego lani kada je dobio 18,4 milijuna, Thiamova plaća ove godine uključuje i kompenzacijsku nagradu od 15 milijuna dolara, što je razjario neke od dioničara Credit Suissea s obzirom na to da je dionica te banke u godinu dana izgubila 50 posto vrijednosti. Thiam je nakon toga predložio upravi da mu smanji bonus za 40 posto zbog izazovnog poslovnog okruženja.