MUDRINIĆ O INVESTICIJAMA:

'Plaće i nova radna mjesta ne padaju s neba'

20.06.2013 u 20:04

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić očekuje da će novi Zakon o strateškim investicijskim projektima pomoći da se ubrzaju i maknu administrativne barijere za velika ulaganja. Ali upozorava da on neće riješiti sve

'Zakon rješava mali segment velikih investicija koje jesu bitne i koje će pomoći da se otvore nova radna mjesta i pošalje signal u inozemstvo, ali i domaćim poduzetnicima, da je vrijeme da se pokrenu ulaganja. Međutim, paralelno s ovim zakonom Vlada mora što prije pokrenuti strukturne reforme kako bi se uklonile prepreke za sve investitore', rekao je Mudrinić.

Ističe da je zabrinjavajuće što u Hrvatskoj postoji snažan otpor prema investiranju, kao da će nova radna mjesta i plaće pasti s neba

'Veliko je nerazumijevanje zašto netko investira, kako investicije pomažu otvoriti nova radna mjesta i kako se time puni državni proračun. Vjerojatno u društvu postoji bojazan zbog nekih loših iskustava iz '90-ih godina ili možda sve proizlazi iz nerazumijevanja ekonomskog modela koji je Hrvatska usvojila.

U slobodnom tržištu investicije u privatni kapital su normalno stanje. Država ulaže samo u one sektore u koje ne želi pustiti privatnike jer su od strateškog interesa, kao što su vode i šume, ali sve ostalo bi trebalo biti u privatnom sektoru', naglasio je Mudrinić.