RANOGAJEC, ŠEF HOK-A

'Pitanje je tko će opastati, ove godine propalo 2600 obrta'

17.12.2014 u 17:14

Bionic
Reading

Za obrtništvo je 2014. bila teška godina, nastavljen je negativan trend smanjivanja broja obrta, upozorio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec koji nije optimističan ni kada je u pitanju 2015. napominjući kako se boji da će se taj negativni trend nastaviti

'Na kraju smo još jedne teške godine, 2.600 obrta je manje nego u 2013., a za 2015. godinu pitanje je tko će opstati i to je najveći problem ne samo obrtništva nego i gospodarstva u cjelini', kazao je Ranogajec u srijedu na Skupštini HOK-a.

Istaknuo je kako u sljedećoj godini očekuju da Vlada konačno počne raditi svoj posao, da zakonski okvir bude poticajan i da obrtnici dobiju priliku da rade, stvaraju, zapošljavaju, jer oni to znaju.

Obrtnici traže dosljedno primjenjivanje zakona o rokovima plaćanja kako bi mogli naplatiti ono što su odradili. Smatraju i kako je nužno raditi na sprječavanju rada na crno koji je sada više od 33 posto. A to je posao Vlade, kazao je Ranogajec. Jedino Vlada ima mehanizme da se to odradi, a tada neće biti pitanje hoće li se uplatiti PDV i u kojim rokovima, hoće li se isplatiti plaće.


'Kriza traje već šest godina. Na žalost, postalo je normalno da nam netko ne plati račun, postalo je normalno da prvi susjed do nas radi u fušu, ne događa mu se ništa. Postalo je normalno da ne možemo naplatiti svoje račune i da sudski sporovi traju predugo', upozorio je Ranogajec.

Stoga je u ime obrtnika poručio resornom ministarstvu i Vladi: 'Dosta. Mi želimo raditi, znamo raditi, možemo stvarati, otvarati radna mjesta, plasirati svoje proizvode, ali za to nam trebaju poticajni zakoni i zakonodavni okvir unutar kojeg ćemo moći nesmetano raditi'.

Na Skupštini je bilo riječi i o programu rada HOK-a za 2015. koji će biti usmjeren unaprjeđenju komorskog sustava, iniciranju i predlaganju zakonskih i podzakonskih akata, intenziviranju suradnje s resornim Ministarstvom poduzetništva i obrta.

Osnovni cilj Programa rada HOK-a je unaprijeđenje hrvatskog obrtništva, pri čemu će Komora i dalje inzistirati na konkretnim mjerama za brži razvoj obrtništva kroz suradnju i kontakte s Vladom, resornim ministarstvom itd. Temeljem statuta HOK-a, u 2015. godini će se provesti izbori i konstituirati tijela HOK-a za izborno razdoblje 2014. do 2018. godine.