stanje na tržištu i prognoza za jesen

Pitali smo stručnjake što se događa s cijenama stanova i kuća, zamijećen je zanimljiv fenomen

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 10.07.2020 20:03
  • Objavljeno 10.07.2020 u 20:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Domaće tržište nekretnina još je na čekanju. Prema tvrdnjama agenata, nije se dogodila veća korekcija cijena unatoč gospodarskom zastoju zbog koronavirusa i potresa u Zagrebu. Radikalizaciju tržišta predviđaju za jesen, kad se može očekivati značajan pad cijena pojedinih nekretnina, ali s duge strane i rast vrijednosti kvadrata kvalitetnih stanova

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i vlasnik agencije Kastel, ističe da je tržište zamrznuto.

'Prodavatelji ne spuštaju cijene, a kupci nisu skloni prihvatiti te vrijednosti. Zbog smanjenje potražnje promet nekretninama je značajno pao. U nekim područjima Hrvatske i do 50 posto u odnosu na lani', rekao je za tportal Ranilović.

On prognozira veće potrese na tržištu nakon ljeta. Produbljivanje koronakrize mnoge će primorati na teške odluke.

'Očekujem radikalizaciju tržišta u jesen i zimu, kad će oni vlasnici nekretnina koji to moraju početi donositi odluke. Morat će se suočiti s realnošću i prihvatiti tržišne vrijednosti za svoje nekretnine. Mnogi vlasnici su još uvijek nerealni. Za neke rabljene stanove u starijim zgradama traže previše. Cijene moraju doći u realnije okvire. Naravno da se to ne odnosi na sve nekretnine', izjavio je Ranilović.

Podsjeća na recesiju iz 2008., kad su korekcije cijena krenule tek osam mjeseci nakon izbijanja krize.

Dubravko Ranilović

Dubravko Ranilović

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na tržištu je došlo, ističe, i do velikog raslojavanja u cijenama s obzirom na karakteristike pojedine nekretnine.

'Došlo je do velike polarizacije u vrijednosti nekretnina s obzirom na njihovu kvalitetu i lokaciju. Moguće je da u istoj ulici u Zagrebu stan može vrijediti 4000 eura, ali i 1000 eura po kvadratu', rekao je Ranilović.

Zaključak koji možemo izvući iz ove krize je, naglašava, to da više nema generaliziranja.

Cijene stanova u starim zgradama čeka veća korekcija

Cijene stanova u starim zgradama čeka veća korekcija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Svakoj nekretnini i situaciji mora se individualno pristupiti. Sigurno je da će cijene nekih nekretnina padati, ali neke će zadržati svoju vrijednost, a neke i iznimno rasti. U vrijeme kriza nekretnine su još uvijek dobra investicija. Mnogi će zbog toga svoj kapital usmjeriti na kupnju stana, zemljišta ili kuće', očekuje Ranilović.

Sličan pogled na tržište ima i Boro Vujović, vlasnik najveće zagrebačke agencije Operete. On ipak ističe kako je u lipnju, za razliku od prijašnjih mjeseci, tržište živnulo.

'Imali smo više prodaja u lipnju nego u istom mjesecu prošle godine. Međutim to je samo naše iskustvo. Mnoge agencije, pogotovo manje, bilježe i dalje velik pad prometa', rekao je Vujović.

Boro Vujović

Boro Vujović

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

I on tvrdi kako nije došlo do veće korekcije cijena usprkos svim nedaćama. Izuzetak su donekle stanovi u starim zgradama u centru Zagreba.

'Sad je prosjek cijena za te stanove oko 2000 eura, a prije je bio i 3000 eura. Smatram da je tih 2000 eura još uvijek previše, ali imate ljude koji su spremni platiti i više. Obično ti kupci nisu doživjeli potres i nemaju traumu', ispričao je Vujović.

Zanimljiv fenomen je, dodaje, povećana potražnja za kućama i zemljištima. On to tumači posljedicama epidemije koronavirusa i potresa.

Povećana je potražnja za kućama i zemljištima

Povećana je potražnja za kućama i zemljištima

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Za vrijeme karantene mnogima nije bilo ugodno zarobljenima u malim stanovima. Usto, novija kuća ili izgradnja kuće znači da ste sigurniji od potresa. Kad sami gradite, točno znate koliko imate betona i armature', rekao je Vujović.

On je oprezan u prognozi stanja tržišta ujesen. Nije siguran hoće li doći do korekcije cijena jer u vrijeme recesije, kad se ljudi boje pada vrijednosti novca, sigurnu luku traže ulaganjem u zlato, ali i nekretnine.

Dosta toga ovisi i o tome hoće li država nastaviti s programom subvencioniranja stambenih kredita preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), što bi također potaknulo tržište i ublažilo korekciju cijena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!