POSIVJELO TRŽIŠTE NEKRETNINA

Oštećene nekretnine u centru Zagreba prodaju se i za dvostruko manje od tražene cijene

14.05.2020 u 10:35

Bionic
Reading

Kvadrat stana u Zagrebu je od popuštanja karantene poskupio za dva, a kuće pojeftinio za šest eura, piše u četvrtak Večernji list, navodeći i da se vlasnicima nekretnina oštećenih u potresu sve češće javljaju 'lovci u mutnom' koji za kvadrat nude tek nekoliko stotina eura.

Popuštanjem karantene dinamičnije je i na tržištu nekretnina, posebno u glavnom gradu, gdje je potres izbacio iz upotrebe na desetke tisuća poslovnih i stambenih jedinica, navodi dnevnik.

Država tek priprema modele za sanaciju objekata, no daleko od očiju javnosti na terenu se događa svašta. Vlasnicima oštećenih nekretnina u centru grada svako malo kucaju na vrata potencijalni kupci koji za kvadrat prostora nude nekoliko stotina eura, mnogi sada bruse zube i kuju planove na tuđoj muci.

Hoće li se uništeni prostori obnavljati, hoće li na mjestima problematičnih zgrada nicati novogradnja, tko će sve na tome zaraditi, a tko izgubiti, odgonetat će se godinama. Potres je, na žalost, opet otvorio prostor za veliki lov u mutnom u čemu su mnogi ispekli zanat, piše Večernji list.

Kad je riječ o prodaji nekretnina, trenutačna je situacija u Zagrebu takva da ljudi čekaju u kom će smjeru otići klatno, kupci se nadaju padu vrijednosti nekretnina, prodavatelji zadržavanju dosadašnjih cijena. Peđa Kovačević, suvlasnik jedne agencije, kaže da to u stvarnosti izgleda tako da vlasnik oštećene nekretnine u centru Zagreba traži 120 tisuća eura, kupac mu nudi 60 tisuća i na tome sve završava.

"Do jeseni će biti više preciznijih informacija o obnovi, o tome tko će imati pravo na plaćen najam stana, kako će banke procjenjivati vrijednost nekretnina", kaže Kovačević.

  • +9
Skidanje kupole zgrade oštećene u potresima na križanju Ilice i Frankopanske Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon početnog karantenskog šoka, pa i pada cijena, među prvima se rasplamsalo tržište najma stanova koje se po traženim cijenama vraća na razine na kojima su bile prije uvođenja karantene, što je prilično skupo u odnosu na standard i primanja studentske i podstanarske populacije. Kovačević, međutim, kaže da se relativno brzo iznajmljuju samo nekretnine s prihvatljivim cijenama, donosi Večernji list.