JOSIPOVIĆ SIJE OPTIMIZAM:

Pisma iz Katara tek su početak

10.12.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Predsjednik Josipović bio je glavni gost šestog susreta Liderova kluba izvoznika održanog u Badelu 1862 u Zagrebu na kojem je s članovima kluba, predsjednicima uprava i glavnim direktorima vodećih hrvatskih izvoznika razgovarao na temu ´Kako do novih tržišta´

Predsjednik Josipović izjavio je kako je izvoz prevažna tema za hrvatsko gospodarstvo. 'Predsjednik neposredno nema ingerenciju u gospodarstvu, ali može javno zagovarati i kroz vanjskopolitičko djelovanje može dati doprinos', rekao je Josipović te dodao kako se izvozom povećava zapošljavanje, ali i diže rejting države u svijetu.

Iako ulaskom u EU Hrvatska istupa iz CEFTA-e, to bi moglo naškoditi posebice tržištu prehrambenih proizvoda, rekao je Josipović te je izrazio nadu da će se naći način da se ublaže te promjene imajući u vidu da su nam Srbija i BiH tu jaki partneri.

Učinit ćemo sve da do negativnog utjecaja među susjedima ne dođe. Nedvojbeno se koriste mehanizmi vanjske politike. Nije lako ići u neku stranu zemlju i nuditi strane proizvode. Odlazak u Katar bio je improvizirana akcija gospodarske komore pomoću koje smo otvorili široko vrata za suradnju s tom zemljom. Ne smijemo se uljuljati i misliti da je time sve otvoreno. Čeka nas naporan rad. Došla su prva pisma iz Katara, ali to je tek početak. Drugi cilj odlaska u Katar bio je stvaranje pretpostavki za ostvarivanje daljnje ekonomske suradnje i tu se isto otvaraju novi oblici suradnje na novim tržištima. Istina je da su i katarske tvrtke pokazale snažan interes za naše tržište, što pokazuje da robna razmjena u budućnosti ima snažne temelje', zaključio je.


Prije okruglog stola sudionici su čuli redovito izvješće Kontrolne ploče izvoza i ocjenu izvozne klime. Prema izvješću koji je predstavila zamjenica glavnog urednika Lidera Manuela Tašler, u prvih devet mjeseci ove godine očigledna je stabilizacija izvoza.

'Ugodno je iznenadio listopad jer je bio 16,3 posto veći nego listopad prošle godine, a iznosio je 0,94 milijarde eura, što predstavlja drugi povijesno najveći izvoz u Republici Hrvatskoj. Samo je 2008. godine bio veći kada je iznosio nešto malo preko jedne milijarde eura', rekla je Tašler te napomenula kako se popravio i uvoz jer ako ne raste uvoz, ne raste ni izvoz. Listopad je tako bio mjesec sjajnih rezultata, što vodi prema tome da se može očekivati povratak izvoza na pretkriznu 2008. godinu s tendencijom poboljšanja.

Zamjenica glavnog urednika Lidera istaknula je i kako se promijenila i struktura izvoza, a redoviti je izvoz povećan za 8,8 posto, dok su ga male i srednje tvrtke povećale za 9,3 posto. Izvoz hrane i pića porastao je pak za 13,7 posto. Ključno obilježje predstavlja i oporavak talijanskog tržišta, našeg najvećeg trgovinskog partnera.

Izvozna klima se tako počela poboljšavati, a od vodećih političara istaknuti su pozitivci Branko Grčić, Boris Vujčić i Ivo Josipović. Negativci koji o izvozu nikada ne govore su pak Dragutin Lesar, Ivan Vrdoljak i Vesna Pusić.

'Izvoznu smo klimu ocijenili s trojkom, što je bolje nego na kraju prošle godine kada je ocjena bila jedva minus dva', rekla je Tašler.