moglo bi i bolje

Pogledajte gdje su najveće minimalne plaće i kako se s drugim zemljama nosi Hrvatska

07.02.2024 u 08:20

Bionic
Reading

Minimalne plaće znatno variraju diljem EU-a i mnogi su radnici nezaštićeni. Zbog toga je Bruxelles donio direktivu kojom se određuje zakonski okvir za minimalnu plaću, koju članice moraju usvojiti do 15. studenog

Kao adekvatan okvir za minimalnu plaću određen je iznos od barem 60 posto medijanske plaće ili barem 50 posto prosječne plaće u zemlji.

Dvadeset i dvije od 27 država članica EU-a imaju nacionalnu minimalnu plaću. Danska, Italija, Austrija, Finska i Švedska nemaju. Od 10 zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, osam ima 'minimalac': Crna Gora, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Albanija, Srbija, Turska i Ukrajina. Nemaju ga Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Zemlje Europske udruge za slobodnu trgovinu (EFTA), Norveška, Švicarska i Island, nemaju nacionalnu minimalnu plaću.

Bruto minimalna plaća ispod je 1000 eura u gotovo dvije trećine EU-a

Minimalne plaće za zemlje EU-a uvelike variraju, a bruto mjesečne minimalne plaće trenutno se kreću od 477 eura u Bugarskoj do 2571 euro mjesečno u Luksemburgu.

Minimalna plaća je veća od 2000 eura u Luksemburgu, Irskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj dok je u Francuskoj 1767 eura i 1323 eura u Španjolskoj.

Minimalna plaća ispod je 1000 eura u 14 od 22 države članice. U Hrvatskoj je minimalna plaća od 1. siječnja 840 eura bruto.

Brojka se kreće od 360 eura u Sjevernoj Makedoniji do 613 eura u Turskoj među zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

Bugarska (477 eura) ima nižu minimalnu plaću od Turske, Srbije i Crne Gore, zemljama kandidatima.

Varijacije su manje u PPS-u

Varijacije u minimalnim plaćama znatno su manje u standardu kupovne moći (PPS), što daje pravedniju usporedbu.

PPS je Eurostatova 'umjetna novčana jedinica' temeljena na razlikama u razini cijena između zemalja. Jedna jedinica PPS-a može teoretski kupiti istu količinu dobara i usluga u svakoj zemlji.

Minimalna plaća, prilagođena PPS-u, trenutno se kreće od 542 eura u Albaniji do 1883 eura u Njemačkoj.

Osim u Njemačkoj, ta je brojka bila iznad 1250 eura u Luksemburgu, Nizozemskoj, Belgiji, Francuskoj, Irskoj, Poljskoj, Sloveniji i Španjolskoj. Hrvatska je s 1143 eura u gornjoj polovici ljestvice.

Neke zemlje kandidatkinje, poput Turske, Srbije i Crne Gore, imale su više razine plaća od zemalja EU-a, poput Estonije, Latvije i Bugarske, ali je ta brojka još uvijek bila ispod 1000 eura za sve zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.