O otvaranju granica i TESTovima

Capak: Imat ćemo puno težu situaciju najesen, tražimo cjepivo protiv gripe ranije nego inače

30.06.2020 u 19:45

Bionic
Reading

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), odradio je svojih 15 dana samoizolacije, a jučerašnji test bio mu je negativan. Gostovao je u Dnevniku Nove TV, a na prvo pitanje, otvara li Hrvatska granice zbog izbora, rekao je da bi to trebalo pitati političare. Što se tiče epidemiološkog okvira, upravo zato što je zaraza u Đakovo bila importirana predloženo je da se na prilikom ulaska u Hrvatsku uvede mjera obavezne 14-dnevne samoizolacije. To je najstrože upozorenje građanima, kazao je Capak

'Dogodilo se da je odluka koja je danas mijenjana donesena još u ožujku i vrijedila je do 30. lipnja. To se sada poklopilo s odlukama Europke komisije koja otvara granice prema trećim zemljama', kazao je Capak.

Na opasku da se stanje u Bosni i Hercegovini s koronavirusom nije smirilo, odgovorio je da se situacija ipak smiruje, kao i u Hrvatskoj.

'Ne može se odjednom smiriti situacija. Procijenjeno je da će se sve treće zemlje izjednačiti a mi nismo potpuno otvorili granice', napomenuo je.

Znači li to da će se moći dolaziti u Hrvatsku na vjenčanje ili krštenje?

'Neodgodivi osobni razlog teško mi je procijeniti, mislim da to neće moći', odgovorio je Capak.

Govoreći o testiranju, rekao je i da nema puno slučajeva za koje se ne zna izvor zaraze, jer se taj izvor obično utvrdi naknadno.

'Nijemci ne testiraju ako nemate više dana visoku temperaturu i espiratorne simptome. Mi mislimo da smo dobro naciljali što se tiče testiranja', kazao je Capak, najavljujući da će se ubuduće testirati svi oni koji odlaze u bolnice na zahvate.

Najavio je da će roditelji moći viđati djecu u bolnicama.

  • +15
Đakovo u doba koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'Bit će dozvoljen posjet na svim odjelima pod epidemiološkim okvirom', rekao je ravnatelj HZJZ-a, koji ne vidi razloga da Stožer ne funkcionira u istom sastavu i nakon izbora.

Što nas čeka najesen?

'Ako se virus ne promijeni, na jesen će se lakše prenositi. To će se poklopiti sa sezonom drugih respiratornih infekcija, uključujući gripu. Imat ćemo puno težu situaciju, a WHO vrlo intenzivno ovih dana komunicira bojazan da će najesen biti gore nego što je sada, uz puno veći broj zaraženih. Moramo to uzeti u obzir i dobro se pripremiti', rekao je Capak, dodajući da se intenzivno radi na nabavci cjepiva protiv gripe nešto ranije nego što je to uobičajeno, ali to ne može jamčiti jer je Hrvatska u odnosu na neke druge zemlje malo tržište.