ZDRAVKOVE ČAROLIJE

Pevecovi dugovi u Zagreb, a imovina u Bjelovaru

pevec zitnjak 3

pevec zitnjak 3

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Vjerovnici nisu znali da zagrebački Pevec uopće nema imovine, a na njega je upisana većina dugova

Vjerovnici dobavljači i radnici tvrtke Pevec Zagreb mogli bi izvisiti u slučaju da se nad tom tvrtkom samostalno vodi stečaj jer ona uopće nema imovine, doznaje Poslovni dnevnik.

Ukoliko ne dođe do spajanja sa stečajem tvrtke Pevec Bjelovar, velika grupa Pevecovih vjerovnika i radnika bila bi oštećena, a propala bi i ideja o preustroju zbog nastavka poslovanja radi naplate vjerovnika i radnika. Na zagrebačku tvrtku je navodno vlasnik Zdravko Pevec natovario većinu ukupnih dugova, dok bjelovarska tvrtka ima imovinu a praktički nema samostalnih vjerovnika. Vjerovnici terete ili samo zagrebačku tvrtku ili obje tvrtke, a razlog toga je što Pevecovi poslovni partneri nisu znali a ni morali znati da je Pevec Zagreb rizična tvrtka, a da Pevec Bjelovar nije rizičan. Cijeli informatički sektor koji je snabdijevao Peveca, primjerice, nije uopće vezan uz Pevec Bjelovar i u startu bi bio gubitnik.

Navodno se priprema već ovih dana selidba stečaja zagrebačke tvrtke u Bjelovar (zbog promjene adrese tvrtke), a onda će Trgovački sud u Bjelovaru odlučiti i o sudbini stečaja Pevec Zagreb kao i Pevec Bjelovar (rješava i Pevec Transporte). S potencijalnim problemima vjerovnika Pevec Zagreb koncem prošlog tjedna upoznata je i Branka Pleskalt, predsjednica Trgovačkog suda u Bjelovaru, koja rješava stečajni prijedlog bjelovarskog Peveca. Na tom je sastanku više puta navedeno da je Stečajni zakon manjkav te da, pored toga što predviđa da sud otvori i zatvori stečaj kad tvrtka nema imovine, ništa ne predviđa za stečajeve koji se istodobno pokreću kod vlasnički povezanih tvrtki.

Iako Pevec Grupa u formalnopravnom smislu ne postoji, riječ je o povezanim društvima po Zakonu o trgovačkim društvima. Sud u Bjelovaru je doslovno zamoljen da suho ne interpretira stečajni propis uz argument da preustroj treba biti jednak i pravedan za sve, te da ne treba dovesti do toga da se velika grupa vjerovnika i radnika diskvalificira u naplati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi