PREPLAĆIVANJE ROBE

Pevecima prijeti zatvor?

Pevec prosvjed

Pevec prosvjed

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Onog trenutka kada stečajni upravitelj uđe u tvrtke, počne pregledavati papire i snimati bilancu, moći će odmah vidjeti niz nezakonitih radnji koje su se posljednjih nekoliko godina odvijale među tvrtkama u Pevec grupi

Kerum nudi posao radnicima Peveca

- Imam prijedlog, no morao bih ga dogovoriti s čelnim ljudima desetak ostalih trgovačkih tvrtki u Hrvatskoj. Budući da je za 70-ak radnika splitskog Peveca sudbina neizvjesna, predlažem da svaki od nas, tipa Konzum, Studenac, Gavrilović i ostali, zaposle sedam do osam radnika i na taj način možemo za sada riješiti njihov status – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Željko Kerum.

- Volio bih im pomoći, znam da im posao treba odmah, a ako se ostali slože s mojim prijedlogom, ja sam za - poručio je Kerum.

Prema pisanju Novog lista, dio poslovanja vodio na način pretjeranog preplaćivanja robe od pojedinih dobavljača a nerijetko je bila praksa da primjerice tvrtka Pevec transport neke fakture tvrtki Pevec Zagreb naplaćuje pet do deset puta skuplje. Slično je bilo i sa Pevecovim građevinskim tvrtkama, koje su sestrinskim firmama preskupo fakturirale radove.

Upućeni kažu da stečajni upravitelj može vrlo lako snimiti to da je novac negdje 'nestajao' a da pritom nije plaćano vjerovnicima, te da na osnovu toga u vrlo kratkom roku može podnijeti kaznene prijave. Slučaj Pevec zapravo preplaćivanjem faktura podsjeća na aferu HAC i tuneli, pri čemu nije isključeno da glavni akteri, u ovom slučaju bračni par Pevec, završe u zatvoru.

Upravo zato jer mu gori pod petama ovih dana Zdravko Pevec pokušava uz pomoć novoangažiranog odvjetnika Davorina Bukovca pronaći strateškog partnera a kao jedan od mogućih se spominje austrijska firma Lutz, koja se bavi prodajom namještaja. Jer onog trenutka kad Trgovački sudovi imenuju stečajnog upravitelja (navodno bi jedan mogao voditi stečajeve i za Pevec Zagreb i za Pevec Bjelovar) uvodi se i zabrana raspolaganja imovinom.

S obzirom da je pokretanje stečaja već javna informacija, Zdravko Pevec mora o eventualnom investitoru informirati Trgovački sud, a strateški partner mora sudu predočiti jamstvo i u tom slučaju bi se moglo odustati od stečaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi