OTVARA SE CENTAR ŽITNJAK

Pevec oživljava nakon odlaska Pevecovih

Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca

Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Sutrašnjim otvaranjem centra na Žitnjaku, jedanaestog otkako je tvrtka u stečaju, Pevec zaokružuje svoje poslovanje koje, otkako njime više ne dirigira bračni par Pevec, ponovno stječe povjerenje kupaca, banaka i dobavljača

Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca Zagreb i Bjelovar, kaže da su upravo dobili bankovnu garanciju Erste banke od milijun eura, od kojih je 50 posto 'gotovinski kolateral'. To je, piše Večernji list, najbolja potvrda da Pevecu banke opet vjeruju i pokrivaju njegov plasman. Još samo da u to uvjere i RBA, koji je zbog potraživanja prema Instalotehni, ugašenoj tvrtki Pevecovih, pokrenuo ovršni postupak nad centrom Jankomir.

Pravni tim stručnjaka, naime, u postupku je dokazivanja da Jankomir pripada zagrebačkoj, a ne bjelovarskoj tvrtki Pevec, koju tereti RBA, a dokaže li se to, i ta bi se banka, poput ostalih vjerovnika, namirila kroz stečajni plan umjesto ovrhom, kaže Šket. Odboru vjerovnika stečajni bi plan pak trebao biti predstavljen početkom studenoga, nakon što se napravi i tržišna procjena sposobnosti otvorenih centara, a do kraja godine, eventualno do proljeća, znat će se podržavaju li vjerovnici taj plan ili ne. Na razini obaju društava banke potražuju oko 850 milijuna kuna, dobavljači 650 milijuna, a država 140 milijuna kuna.

'Riječ je o najsloženijem obliku prelaska iz stečaja u dioničko društvo Peveca i njegovih dobavljača-vjerovnika, a nadamo se i države, pa na njemu radi tim stručnjaka sa zagrebačkog Pravnog fakulteta', istaknuo je Šket. Ništa se neće prodavati, već bi se imovina unijela u novo društvo, čiju perspektivu potkrepljuju i brojke.

Neki centri već ostvaruju promet od 30-ak posto u odnosu na izvrsnu 2008. u Pevecovu poslovanju. Posljednjih mjeseci on u odnosu na mjesec prije raste i po stopi od osam posto, tako da je dobit na kraju srpnja iznosila 630 tisuća kuna, a ukupan prihod dvaju Peveca, od ožujka, otkad je proradio prvi centar, do kraja rujna, bit će oko 250 milijuna kuna. Žitnjak, koji se sutra otvara, uvijek je bio drugi ili treći po prihodima, s oko pola milijuna kuna prometa dnevno.

'Rast prodaje i dobit dobar su pokazatelj. No još je važnije da se potpuno podmiruju svi tekući troškovi, kako zaposlenika, tako i centara, te izvršavaju sve obveze, od plaćanja poreza do dobavljača, čime smo dokazali da se i s društvom u stečaju može solidno poslovati, ako je stečaj na vrijeme pokrenut', kaže Šket. Tome je, ističe, najbolja potvrda što više od 220 velikih dobavljača vjerovnika opet posluje s Pevecom, a sklapaju se ugovori i s novima. Oko 85 posto domaći su dobavljači, a oko 65 posto je roba domaćih proizvođača.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi